Пътуването със свален прозорец или пуснат климатик определено е приятно, но може да има много неприятни последствия -  възпаление на лицевия нерв (т.нар.Nevritis nervus facialis, Парализа на Бел), а впоследствие това води до пареза на лицевата мускулатура.

 

Т.н. фациалис е често срещан проблем през лятото в жегите и през зимата, когато ниските температури и нежеланието на много хора да носят шал и шапка водят до сериозна увреда на нерва, респективно, и на мускулатурата на лицето.


 

Причината за заболяването често се дължи на подценявансето на опасността и пренебрегване съветите на специалистите, да не се стои на течение. Студената въздушна струя на климатика не бива да е насочена към главата. Важно е да се отбележи, че веднъж прекаран фациалисът отново може да създаде проблеми, ако не се спазват някои елементарни правила, като неизлагане на течение, студ, излизане от топло помещение на студено и обратно и т.н.

 

За да изясним колко сериозно заболяване е фациалисът, трябва да знаем, че nervus facialis e 7-ми поред от общо 12-те черепно-мозъчни нерва и отговаря за инервациятя на всички мускули на лицето (с изключение на дъвкателния), както и за способността на предните 2/3 от езика да усещат вкусовете.

 

Nervus facialis съдържа моторни, сетивни и парасимпатикови влакна. През т.нар. стиломастоиден отвор, намиращ се зад ухото нервът напуска черепа и навлиза в горната повърхност на паротидната жлеза, където се разделя на множество малки клончета, инервиращи цялото ни лице. От лицевия нерв се оформят двете двигателни части – първата, инервираща горните лицеви мускули и втората – инервираща съответно долните мускули.

 

Съчетанието от предразполагащи фактори, каквито са стеснение на костния канал, през който преминава лицевият нерв и простудата – течение при пътуване с превозно средство, при отворен прозорец, продължително излагане на студ (вкл. и след взимане на душ или например парна баня при спа процедури), продължителна работа на климатик и др. повишават риска от възпаление на фациалис.

 

Увредата на нерва и респективно парезата на мускулите може да се раздели на два основни типа - централен и периферен тип. При централен тип увреда (инсулт) се наблюдава дисфункция на мимическата мускулатура в долната половина лицето (долен клон). При периферен тип увреда (извън главния мозък), и двата клона са засегнато - горната част и долната част.

 

Засягането на горната част на лицето води до:

 

 • Изглаждане на бръчките на челото;
 •  Уголемяване на очната цепка;
 •  Невъзможност за повдигане на веждите и набръчкване на челото
 •  Недостатъчно затваряне на клепача:
  •  Поява на симптома на Бел – невъзможност за затваряне на окото откъм страната на увредата , с отклоняване на очната ябълка нагоре и навън при опит за затваряне на окото.

 

Засягането на долната половина на лицето:

 •  От засегната страна устният ъгъл е увиснал;
 •   Придърпване на устния ъгъл към здравата страна, поради силната мускулатура;
 •   Изглаждане на назолабиалната гънка (от устата до основата на носа)
 •   Невъзможност за свирене с уста, надуване на бузите и показване на бузите;
 •   Задържане на част от храната между бузата и зъбите от засегнатата страна;
 •   Друг симптом характерен за неврит на лицевия нерв, това е нарушение на вкуса в предните 2/3 на езика.

 

Симптомите при фациалис се проявяват до около 48 часа след увреждане на нерва и са с различна степен, в зависимост от мястото и тежестта на парализата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Въпреки, че при някои пациенти състоянието преминава спонтанно и без терапия, желателно е, още след поява на първите симптоми да се направи консултация със специалист невролог, който да определи тежестта на фациалиса и да назначи лечение.

 

Лечението се определя в зависимост от причината, предизвикала парализата на нерва, както и от степента на самата парализа.

Колкото по-рано пациентът потърси специализирана помощ, толкова лечението е по-бързо и рисковете от усложнения са по-малки. Колкото по-дълго време нервът е възпален, толкова по-трайни могат да са последствията и уврежданията.

 

Успоредно с терапията назначена от лекаря – невролог е необходимо да се започне с приложението на преформирани физикални фактори и кинезитерапия.

 

От преформираните фактори изборът пада на лечение с топлинни процедури, нискочестотните токове, ултразвукова терапия, светлинни процедури и др.

 

От кинезитерапията в зависимост от квалификацията на терапевта успешно се прилагат масажните похвати, техники и принципи от проприоцептивното нервно мускулно улеснение (PNF, ПНУ) като аналитични упражнения за всеки увреден мускул на лицето, езика клепачите устните и т.н.


Първоначално терапията се прилага от тилен лег на пациента за елиминиране ефекта на гравитацията. Обикновено в зависимост от тежестта на заболяването възстановяването трае от няколко седмици до няколко месеца.