В нашето ежедневие и напрегнатия градски трафик често се случва да видим няколко коли ударени една в друга на някой централен софийски булевард. Последиците от един такъв удар могат често да доведат до болезнени последици за претърпелите пътнотранспортното произшествие са в рамките на няколко месеца. Една от причините за това е т.нар. камшичен удар (англ. whiplash).

 

Камшичният удар не е клинична диагноза, а показва какъв вид травма се е случила. Шофьорът на предната кола в резултат на удара първо извършва екстремна хиперекстензия на врата (Фиг. 1), а след това незабавно и то рязко флексия или навеждане надолу на врата (Фиг. 2). Същата травма се получава и при страничен удар на две коли.


 

 

         

 

Какво може да причини този вид травма?

 

Камшичният удар може да причини разкъсване на връзковия апарат на врата (лигаментите), фрактура или счупване, но най-често провокира т. нар. централна дискова протрузия. Много често пациентът не усеща нищо на същия ден по време и след инцидента, но на другия ден вратът е скован, болезнен и със силно ограничени движения. Може да се появява силна болка при кихане и кашляне. Болката и ограничението в движенията може да се задържи от няколко дена до няколко седмици, докато започне бавно подобрение.

 

Какъв е подходът на лечение при пациента след камшичен удар?

 

В първия момент пациентът е силно изплашен и замаян. Задължително се изпраща за образно изследване (рентгенова снимка, скенер, ядрено магнитен резонанс), за да се види дали няма фрактура на прешлен или прешлени. След като се установи, че няма фрактура на прешлени (най-добрия вариант) много често се предлага на пациента да носи т. нар. шийна яка. Ако обаче резултатът от образното изследване не показва фрактура или друга сериозна травма се прави допълнително функционално изследване на врата. Виждайки сериозно ограничените движения във врата и болката при кихане и кашляне, терапевтите се насочваме към вероятна дискова протрузия, която причинява проблемите. Това е същата клинична картина, както при острото лумбаго (остра болка в кръста) - ограничени и болезнени движения и болки при кихане и кашляне.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Нередуцирана дисковата протрузия би могла да доведе до появата на т.нар. ошипяване, което е нормална реакция на организма с цел намаляване болките във врата. Дори лека нелекувана протрузия може да доведе до трайно ограничени ротации или странични наклони на врата и след това е необходимо доста по-продължително лечение (не става въпрос за медикаментозно лечение) за подобряване на движенията във врата. 

 

Как помага кинезитерапията след камшичен удар?

След направени образни изследвания, които доказват липсата на фрактура или друга тежка травма в гръбначния стълб можем да пристъпим към манулно-мобилизационни техники във врата. Техниките се извършват само под тракция на шийния дял. Забранени са всякакви ротационни техники, които могат да навредят на пациента. След всяка техника се ретестува дали има / няма промяна по отношение на симптоматиката - болка и ограничен обем на движение.

 

Кинезитерапията използва и т. нар. индиректен подход. Индиректният подход използва други, неувредени части от тялото, за да повлияе на засегнати части от тялото. Най-често това се постига чрез мускулите. Например, активирането на задната бедрена мускулатура, седалищната мускулатура в максимална мускулна изометрична контракция би довел до релаксиране на скованата и с повишен тонус мускулатура на врата. В комбинация с мануално-мобилизационни техники това би довело до подобряване на симптомите на пациента по отношение на болката и сковаността във врата. Техниките от индиректния подход често се изпълняват от облекчени изходни позиции като тилен лег, от които компресионното действие на гравитацията във врата е изолирано.

 

Като заключение мога да допълня, че взаимодействието между различни специалисти като невролози и физиотерапевти би довело до по-бързо облекчаване на симптоматиката на пациенти след камшичен удар.