Натовареното ни ежедневие често води до дисфункции в областта на врата. Едва ли някой от нас в ежедневието си не е имал болки във врата, ограничаване на движението на врата при въртене на главата, навеждане надолу на главата и настрани.

 

Много често професионалните ни ангажименти ни задържат часове пред компютъра или в колата. Не е изненадващо, че дисфункциите и болковата симптоматика във врата са едни от най-често срещаните симптоми и са обект на кинезитерапевтично (физиотерапевтично) лечение.


 

Ето кои са механичните болкови синдроми, т.е. болките са причинени от:

 

  • Дисфункции на т.нар. фасетни стави (б.а. фасетните стави се намират в задната част на прешлена и свързват два прешлена. Там се осъществява движението между прешлените);
  • Артрозни проблеми - механични проблеми, свързани с дегенеративни проблеми в междупрешленните дискове и самите тела на прешлените;
  • Дискови протрузии и хернии. Те представляват излизане на междупрешленния диск в различни посоки, но болезнени са тези, които компресират/притискат нервни коренчета. Динамичните дискови протрузии могат да се причинят от резки движения, претоварвания при спорт и не са свързани с възрастта на пациента.
  • Дисфункции, свързани с т.нар. камшичен удар след автомобилни катастрофи.
  • Рамо-ръка синдром. Симптоми, свързани с притискане на нервни структури, по хода на периферните нерви.

 

Типичните симптоми при механични дисфункции са:

 

  • Болка;
  • Ограничена подвижност на врата/скованост;
  • Главоболие;
  • Вегетативни реакции;
  • Световъртеж.

 

Голяма част от хората поне веднъж в живота си са усещали болки във врата, а не малка част от тях и болки, започващи от врата и продължаващи надолу към лопатките, а често и по цялата дължина на ръцете, придружени и с изтръпване.

 

Кинезитерапевтичното (физиотерапевтичното) лечение е доказало своята ефективност за намаляване на симптоматиката без прием на нежелани медикаменти. Правилно снетата история на проблема, адекватно приложените тестове и индивидуалния подход към пациента са гаранция за облекчаване и изчезване на симптомите при повечето пациенти. При остра болка основна цел е намаляването на болката и ограничението на движенията на врата. 

 

В остра фаза от чисто терапевтична гледна точка можем да подобрим мобилността на врата като приложим:

 

- Активни релаксиращи техники;
- Внимателна мобилизация / манипулация на цервикалните прешлени (Фиг. 1);
- Терапия на тригерни точки;
- Акупресура / акупунктура;
- Т.н. сухи игли (англ. Dry needling);
- Техники и принципи от PNF.

 

Фиг. 1

 

Много често комбинацията от посочените по-горе кинезитерапевтични (физиотерапевтични средства) води до по-бързо намаляване на болката и ограничението на движенията във врата.
 
Приложението на кинезитерапевтичните техники без болка е гаранция за успех при лечението. Мануалната терапия по различните концепции (Сириакс, Мейтланд, Мълиган и др.) е доказала своята ефективност при остри болки и проблеми по целия гръбначен стълб. В комбинация с упражнения е още по-ефективна.

 

Като прогресия на терапията в подостра и хронична фаза можем да подобрим сковаността в другите отдели на гръбначния стълб като например торакалния дял (гръдния дял) на гръбначния стълб на пациента. Стимулирането на т.нар. корови мускули (core muscles) е от изключително голямо значение за намаляване на мускулния дисбаланс в зоната на врата.

 

Като профилактика обучаваме пациента за работа в оптимална ергономична среда, незаемането на т.нар. флексионна поза на врата и предно разположена позиция на главата.