Какво представлява кинезиотейпинг метод? 

Кинезиотейпингът използва еластични самозалепващи се ленти, които водят своето начало от Япония. Лентите се залепват директно върху кожата. Един от основните ефекти, който се очаква след поставянето на апликации от кинезиотейпинг е намаляването на болката. Източник на болка могат да бъдат както мускулите, подуванията и отоците, белезите, така и ставите в човешкото тяло. Лентата може да се постави на почти всяка част от тялото, която не е окосмена. 
 

На какво се дължи ефектът на кинезиотейпинг метода?

Често хората се отнасят с недоверие към лечението с кинезиоленти. Неоспорим факт обаче е, че апликациите от кинезиоленти работят. Научните изследвания, доказващи положителния ефект от лечението с кинезиоленти в момента са малко. Едно от популярните и известни обяснения за ефекта на лентите върху намаляването на болката е, че те стимулират нервните окончания (рецепторите), които се намират върху и вътре в кожата.
 
Чрез тези рецептори човек получава информация за допир, болка, температурни промени, движение. Точно върху тези рецептори влияят кинезиолентите при залепването им.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Кинезиолентите оказват и значителен стабилизиращ ефект. Тъй като те са еластични, те могат да се разтягат от 0% до 100%. Поставени, значително обтегнати върху определена става, променят положението на частите на ставата. Пример за това е колянната става, в която често се получават болки от усукването на бедрото спрямо подбедрицата.
 
Друг ефект, който е изследван и доказан от няколко научни изследвания е влиянието на кинезиотейпинг върху отоците и подуването след травми. Апликациите от кинезиоленти помагат за подобряване на дренажа на кръвта и лимфата в зоната на подуването и отока (Фиг. №1).
 
  
 
 
 
           
Фигура № 2 Приложение на кинезиотейпинг метод при травма и кръвонасядане в областта на коляното и подбедрицата - предипоставяне на кинезиотейпинг и 3 дни след това. Личен архив на д-р Христо Димитров
 

Какви са основните функции и от какво зависи положителния ефект на кинезиотейпинг метода?


Кинезиотейпинг е лечебен метод, чрез който се повлиява на определена част от тялото на човек да възвърне своята нормална функция чрез залепване върху кожата на еластичен тейп (самозалепваща се памучна лента). Получаването на положителни резултати от лечението с кинезиотейпинг зависи от:
 
На първо място от правилната оценка, изследване на състоянието на пациента, което да позволява поставянето на тейп на правилното място върху кожата, а на второ - от правилното поставяне на тейпа. Изключително важно е терапевтът да подбере подходящото място за залепяне на лентата, правилната техника и посоката на поставяне на лентата.
 
Кинезиотейпингът има отличен ефект (чрез поставянето му на кожата) върху кръвоносната и лимфната система, фасцията (обвивката на мускулите), мускулите и ставите.
 
Върху кожата са разположени множество рецептори. Кинезиотейпингът влияе и чрез тях върху оздравителния процес на тялото.
 
Поставянето на тейпове (еластични памучни ленти) например върху хематоми и отоци от травми повлиява положително върху циркулацията на лимфата и кръвта като намалява отока и подобрява отичането им в засегнатата зона посредством механично повдигане на кожата в областта на апликацията (Фиг. №2).
 
 
 
Фигура № 3 Приложение на кинезиотейпинг метод при травма, навяхване на глезена. Личен архив на д-р Христо Димитров
 
По този начин кинезиотейпът осигурява допълнително пространство под кожата, което само по себе си подобрява циркулирането на различните телесни течности. 
 
Върху мускулите кинезиотейпинг метода има следните ефекти:
 
  •  Подобрява и подпомага работата на слаби и хипотрофирали мускули;
  • Релаксира и отпуска мускули с повишен тонус, спазъм поради преумора, претренираност, пренатоварване;
 
Кинезиотейпингът действа благоприятно и върху фасциите (обвивките на мускулите), които според последни проучвания са причина за появата на болки и отоци в зони на травми и пренатоварване на опорно-двигателния апарат.
 
Основните ефекти при лечение с метода върху ставите са:
  • Подобряване на биомеханиката на ставите;
  •  Намаляване на болката и отока;
  • Подобряване действието на сухожилия и връзките в областта на ставите.
 
 
Внимание! Кинезиотейпинг метод се прилага само от сертифицирани терапевти. Кинезиотейпът (лентата) е само средство, с което се прилага кинезиотейпинг методът! Употребата ѝ по неподходящ начин може да навреди!