Някои хранителни добавки, които атлетите консумират с цел да подобрят резултати си, биха могли да повишат сърдечносъдовия им риск, става ясно от публикация в сп. Preventive Cardiology. Това твърдение е подкрепено от Европейското кардиологично дружество.

 

Обикновено хранителните добавки са причислявани към безрисковите вещества, които могат да подобрят резултатите на спортистите. Въпреки това някои хранителни добавки, включително различните растителни и "натурални" екстракти, могат да представляват сериозен риск за здравето и спортистите.


 

Важно е да се отбележи, че не всички естествени добавки са непременно безопасни. Необходимо е използваните продукти да са от утвърдени производители с ясни изисквания за високо качество.

 

Професионалните спортисти трябва да носят лична отговорност за всички вещества, които консумират и да имат предвид, че някои от хранителните добавки биха могли да дадат положителен резултат на допинг тестовете.

 

Световната антидопингова агенция (WADA) е публикувала списък със забранени за спортисти медикаменти и вещества, като хранителните добавки не са включени в него.

 

Много от тях са нерегламентирани и нелицензирани. Процентът на законна консумация на добавки от спортисти варира между 40% и 100% в зависимост от спорта и нивото на състезанието.

 

Допинг тестовете се правят с цел да открият вещество или метод, който е потенциално опасен за здравето на спортистите или би могъл неправомерно да подобри тяхното представяне.

 

Смъртността сред атлети, които употребяват анаболни андрогенни стероиди е от 6 до 20 пъти по-висока, отколкото при “чисти” атлети. 30% от тези смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови нарушения.

 

Сред законните хранителни добавки, които са предназначени да подобрят възможностите и да дадат по-добри резултати са кофеин, креатин, енергийни напитки, различни барчета, сок от цвекло и протеини.

 

Пример за естествено вещество, което обикновено е определяно като безопасно, но въпреки това може да бъде свързано с известен риск е кофеинът.

 

Кофеинът се сързва с подобряването на резултатите, особено в аеробния капацитет при спортисти, които имат нужда от голяма издръжливост. Въпреки това обаче, злоупотребата с него може да доведе до тахикардия, аритмии, високо кръвно налягане и в някои случаи внезапна сърдечна смърт.

 

Следователно прекомерната консумация на кофеин би могла да причини странични ефекти, които да надвишават ползите от него.

 

За съжаление много атлети не спазват нормите за дозировка и комбиниране на различни вещества и тяхната единствена цел е подобряване на съответните резултати.

 

Естествените добавки и субстанции не са непременно безопасни и трябва да се използват само, ако са препоръчани от професионални диетолози. Изключително важно е и да се използват продукти само от утвърдени производители с известни и международно одобрени стандарти за добро качество.

 

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220126195325.htm

https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwab198/6515474