Жените, които ходят пеша поне три часа всяка седмица, е по-малко вероятно да пострадат от инсулт, отколкото тези, които се движат по-малко, сочи ново испанско проучване.

 
Проучването не доказва, че редовното ходене води до по-малко инсулти, но допринася за малка група от доказателства за потенциални връзки между конкретни видове упражнения и риск за специфични заболявания.
 
От минали проучвания също се прави изводът, че физическата активност понижава риска от инсулт, който може да бъде причинен от натрупана плака в артериите или разкъсани кръвоносни съдове в мозъка.
 
Редовната умерена физическа дейност е полезна за поддържането на сърдечносъдовото здраве, казва водещият изследовател Хосе Мария Хуерта. Препоръчително е да се следват препоръките за два часа и половина умерени упражнения на седмица.
NEWS_MORE_BOX
 
В проучването участват 33 000 мъже и жени, които попълват въпросник за физическата си активност. Участниците са разделени по пол, тип провеждани упражнения и общото време, прекарано в движение на седмица. 
 
През 12-годишния период на проследяване, учените регистрират общо 442 случая на инсулт.
 
Жените, които ходят редовно пеша, са с 43% по-нисък риск от инсулт, в сравнение с неактивната група участнички.
 
Проучването е публикувано в сп. Stroke.