Екип от изследователи разкри молекула в кръвта, която се синтезира по време на тренировки. Тази молекула ефективно потиска желанието за хранене и понижава вероятността от наднормено тегло.

 

Получените резултати подпомагат по-доброто разбиране на физиологичните процеси, които са в основата на взаимодействието между упражненията и гладуването.


 

Част от екипа, провели проучването, са специалисти от Медицинския колеж Бейлор, както и такива от Медицинското училище в Станфорд. Тяхната цел е да определят какви са различните молекулни процеси и промени, които протичат по време на тренировка, и дали е възможно те да бъдат постигнати чрез медикамент.

 

Разработката на такъв вид лекарствено вещество би могло да бъде от полза при хора, които са по-възрастни или прекалено слаби и се затрудняват при по-чести тренировки. Това може да бъде от значение за забавяне на остеопорозата, различните сърдечни или други заболявания.

 

При анализ на кръвна плазма, изследователите забелязват, че най-значително индуцираната молекула е модифицирана аминокиселина, наречена Lac-Phe. Тя се синтезира от лактат и фенилаланин.

 

Лактатът е страничен продукт получен при усилени упражнения и е отговорен за усещания като парене и изтръпване в мускулите. Фенилаланинът от друга страна представлява аминокиселина, която е един от градивните елементи на протеините.

 

Специалистите разкриха още, че наличието на ензима CNDP2, който участва в производството на Lac-Phe, води до по-ефективна и усилена загуба на телесно тегло при тренировки, в сравнение с тази при неговото отсъствие.

 

Събраните данни показват, че най-значителното повишение в плазмените нива на молекулата Lac-Phe се наблюдават след спринтови упражнения, последвано от различни тренировки за съпротива и след това от такива за издръжливост.

 

Повишаването на молекулата Lac-Phe в кръвта след извършване на физическа активност, се наблюдава освен при хора, и при състезателни коне и мишки.

 

Последващи проучвания ще имат за цел да определят по какъв начин модифицираната аминокиселина Lac-Phe медиира различните си ефекти в тялото и дори в мозъка.

 

Разграничаването на различните процеси би могло да доведе до разработката на нов вид лекарствени продукти, които да повлияят на тези молекулни пътища.

 

Информация за изследването е публикувана в сп. Nature.

 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41586-022-04828-5