В последните няколко години силовите тренировки, като че ли изместиха по популярност кадио упражненията. И това има своето обяснение - силовите тренировки забързват метаболизма, подобряват работата на мускулите, издръжливостта и баланса, регулират кръвното налягане, подобряват съня и психическото състояние и др.


Но аеробните или сърдечносъдовите упражнения (наричани накратко „кардио“) не бива да бъдат пренебрегвани, защото точно те ускоряват дъха и работят за здравето на сърцето. Така, че ако кардио упражнения не са част от рутинната фитнес програма, експертите са категорични, че има много причини да ги превърнем в навик.


Американският колеж по спортна медицина (ACSM) определя кардиотренировките като система от ритмични и непрекъснати упражнения, които включват големи мускулни групи. Сърдечносъдовите упражнения могат да бъдат енергично ходене, бягане, плуване, каране на колело или използване на различни тренажори.Както подсказва името, сърдечносъдовите упражнения тренират сърдечния мускул. Експертите са категорични, че за здрави възрастни, без сърдечни заболявания, този вид упражнения могат значително да подобрят здравето на сърцето, тъй като всеки друг мускул и сърцето има нужда от редовни упражнения и грижа.


Но по-доброто сърдечно здраве не е единствената полза от редовното кардио. Изследвания по темата сочат, че хората, които спортуват редовно и последователно, живеят по-дълго и е по-малко вероятно да развият хронични заболявания. Проучване, публикувано в Scientific Reports през юли 2018 г., установява, че хората над 50-годишна възраст, които се упражняват редовно, е пъти по-вероятно да избегнат инсулт, сърдечни заболявания, рак и диабет. А кардио упражненията са част от рецептата.


Доказано е, че всеки тип кардио упражнение помага за подобряване на функцията на белите дробове. Аеробните упражнения, със собствено тегло, като бягане или ходене, работят за подобряване на костната плътност, обхвата на движение на мускулите и ставите. Естествено кардиотренировките помагат за загубата на тегло и за поддържане на добрия тонус и настроение.


Проучване, публикувано през януари 2019 г. в JAMA Psychiatry, установи, че участниците, които успяват да отделят малко време за бягане или ходене, намаляват шанса да попаднат в капана на депресията. Авторите откриват, че дори движението само за 10 минути помага за доброто настроение, но препоръчват на хората да правят поне 15 минути на ден упражнения с по-висока интензивност, като бягане или един час физическа активност с по-ниска интензивност, като ходене например.

 

Очаквайте продължение.