Честите кардио тренировки са свързани с понижени нива на рак в мъжете, сочи проучване. Проучването е направило асоциация между кардио тренировките и спадналия риск от рак на дебелото черво и на белия дроб, но е открита по-висока заболеваемост от рак на простатата.

 

Универсално кардио тренировките се смятат за полезни за организма – те подобряват издръжливостта, сърцето, мозъка, ставите и други, като помагат и за сваляне на излишните килограми и за по-добър сън. Една кардио тренировка може да бъде различна всеки път – за кардио се смята ходенето, тичането, плуването и карането на колело, но има и други занимателни начини за извършване на кардио, които някои предпочитат. Те могат да са танцуване, отборни или бойни спортове, гребане или преходи в планината – всяка една от тези дейности е аеробно упражнение, което повишава сърдечния ритъм и изгаря калории и мазнини в организма.Открито е, че мъжкият организъм получава различни ползи от кардиото в сравнение с женския – при тях се наблюдават по-добри нива на холестерол и кръвно налягане, както и изгаряне на повече мазнини. Ползите за мъжете се разпростират и към намален риск от раково заболяване.


За провеждането на научния труд са използвани данни от над 17 хиляди мъже средно на 42-годишна възраст и индекс на телесната маса 26, което се смята за тегло, малко над нормата. Нивата на аеробно здраве и физическа годност, или кардиореспираторна годност също са изчислени на база максимален разход на кислород по време на кардио тренировка. 


В 17 709 изследвани случая са открити 499 случая на рак на дебелото черво, 283 случая рак на белите дробове и 1918 случая на рак на простатата. Високите нива на кардиореспираторна годност са свързани с понижен риск от ракови състояния на дебелото черво и на белите дробове и повишен риск от рак на простатата. Макар и рискът от рак на простатата да е повишен, смъртността при тези случаи е била с 5% по-ниска при тези с повишена кардиореспираторна годност. Изчисленията на учените са стигнали до извода, че поддържането дори на средни нива на кардиореспираторна годност може да предотврати до 8% от случаите на рак на дебелото черво и до 19% от смъртните случаи на рак на простатата.


Референции:
Jackson, J. (2023, July 3) Cardiorespiratory fitness levels associated with lower cancer death in men. Retrieved 2023, July 6 from https://medicalxpress.com/news/2023-07-cardiorespiratory-cancer-death-men.html
Wallin, P .(2023, June 29) Association Between Cardiorespiratory Fitness and Cancer Incidence and Cancer-Specific Mortality of Colon, Lung, and Prostate Cancer Among Swedish Men. Retrieved 2023, July 6 from https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2806585