Редовните тренировки имат много благоприятен ефект върху сърдечносъдовото състояние, както и върху силата на мускулите. След по-продължителна пауза и почивка от физическа активност обаче, тези позитиви вече не се наблюдават и е възможно понижаване на мускулната маса.

 

Кратката почивка и понижаването на интензитета на тренировките за няколко дни са от значение за физическото и психическото възстановяване.


 

Тялото на всеки се адаптира към натоварването, което той му предоставя. Мускулите свикват с появяващите се при активна тренировка стрес, тестостерон, адреналин и ендорфин. Поради тази причина при спиране на физическата активност се наблюдава загуба на мускулна сила или маса.

 

Редовните упражнения и тренировки стимулират по-ефективната доставка на кислород и хранителни вещества към тъканите в цялото тяло. При липса на активност този пренос на вещества се променя, което може да повлияе и върху издръжливостта на сърдечносъдовата система.

 

След няколко дни на неактивност нивото на циркулиращата плазма в кръвта значително се понижава, което е причина за сърдечносъдови изменения. Според редица проучвания, след 12 дни общото количество кръв, което сърцето изпомпва всяка минута, намалява, заедно с количеството наситена с кислород кръв, достъпно за мускулите и другите клетки в тялото.

 

Медицински изследователи са установили, че след период от три седмици пауза затрудненията при повторно започване на тренировки са най-сериозни, тъй като енергията, произведена от митохондриите за мускулните клетки, намалява значително.

 

Силата на мускулите се понижава много по-бързо от настъпващите промени в сърдечносъдовата система.

 

След период от осем седмици липсата на активност се отразява върху силата и размера на мускулите - понижава се максималното количество тежести, които дадения човек може да вдигне, както и броя на повторенията на всяко едно упражнение, които може да направи.

 

След дълга пауза и последваща тренировка са характерни мускулната скованост и болка до няколко дни след извършване на съответната физическа активност.

 

Промените, които се наблюдават след период на пауза, могат да варират в зависимост от възрастта, специфичната генетична последователност на хората, начина им на живот, диетата и предходното ниво на тяхната физическа активност.

 

При хората над 30-годишна възраст, тези промени настъпват по-бързо в сравнение с 20 годишните.

 

Референции:

https://www.nytimes.com/2023/01/30/well/move/fitness-loss-exercise.html