Тясната връзка между фитнеса и хранителния режим няма нужда от никави коментари, що се отнася до правилното хранене при тези, които искат да регулират теглото и да оформят тялото си. Много важно е и да посещаваме фитнеса добре подготвени за тренировката. И не само да загреем добре преди нея, а и да си подсигурим енергия за изпълнението й. В това отношение от ключово значение е правилното хранене непосредствено преди фитнес.

 

Има няколко типа храни, които, макар и много полезни за намаляване на теглото, не се препоръчват за прием непосредствено преди фитнес. Експертите препоръчват те да са основна част от хранителния режим на трениращите, но да не се приемат в рамките на поне 1 час преди тренировката. Заради специфичния си ефект върху метаболизма тези храни може да забавят горенето на калории, да намалят притока на енергия и да доведат до много бърза поява на умора в мускулите – с една дума – да направят усилията във фитнеса напразни.


 

Салати
За всеки, който е на диета за отслабване, салатата е основен елемент от хранителния режим. Така трябва да бъде и при тези, посещаващи редовно фитнеса. Повечето зеленчуци са бедни на калории и много богати на фибри. Те забавят метаболизма и може да доведат до подуване и тежест в корема, ако след консумацията им се повиши значително физическата активност. Затова салата не трябва да се консумира 1-2 часа преди тренировката.

 

Ядки
Почти същият принцип важи и при тях. Макар да енергизират и да са по-богати на калории от зеленчуците, те съдържат и много високи дози фибри. В основата на правилното хранене преди фитнес лежи условието да са избягват храни, богати на фибри, и да се залага на такива с по-високо съдържание на въглехидрати и белтъчини (протеини).

 

Млечни продукти
Приемът на мляко, сирене или кашкавал непосредствено преди тренировка може да се отрази негативно на тонуса и желанието за постигане на оптимални резултати. Метаболитният ефект на тези продукти води до забавяне на метаболизма, а в основата на процеса стои високото съдържание на мазнини в тях. В краткосрочен план след приемът им притокът на енергия намалява, а рискът от мускулни крампи е висок. Млечни продукти може да се консумират от всеки трениращ, но след тренировка или най-малко 1-2 часа преди нея.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Плодови сокове
Те са много богати на прости захари и бързо насищат кръвта с глюкоза. Това има силен енергизиращ ефект, но и създава риск от рязко спадане на кръвната захар по време или след тренировка. Приеманите непосредствено преди фитнес храни трябва да съдържат повече бавни въглехидрати, за да подсигурят плавни промени в кръвната захар и приток на енергия за по-дълъг период.

 

Правилното хранене преди тренировка е много важно за подсигуряване на тонус и достатъчно енергия за изпълняването й. Добре е да се знае, че горенето на калории продължава и след фитнеса. Така, храненето след тренировка също е много важно за постигане на оптималния й резултат. На база на това дали се цели отслабване или натрупване на мускулна маса всеки трябва да разчита на правилно регламентиран от специалист режим за бързо постигане на целите си.