Мускулите се адаптират към тренировките за издръжливост, като стават по-ефективни и издръжливи.


Колкото повече упражнения за издръжливост се правят, толкова по-здрави стават мускулите. Те се адаптират към натоварването и могат да функционират по-добре за по-дълъг период от време. Изследователски екип от университета в Базел разкрива нови прозрения относно мускулните адаптации чрез експерименти и опити проведени в ин виво условия. 


Тренировките за издръжливост са полезни, като не само подобряват физическата форма, а и предизвикват дълбоко мускулно ремоделиране. Това се изразява в по-бавно изморяване на мускулите, те използват по-ефективно кислорода и осигуряват повече енергия.Проф. Кристоф Хандшин, който отдавна изследва мускулната биология в Biozentrum на университета в Базел, споделя, че адаптирането на мускулите към физическа активност е добре познат феномен, но заедно с екипа си, са искали да разберат какво точно се случва в мускула по време на тренировка. 


В проучването екипът сравнява мускулите на нетренирани ин виво модели с тези на обучени модели и изследва как генната експресия се променя в отговор на упражнения. Противно на очакванията на изследователите, експресията се променя само в 250 гена при нетренирани мускули в покой, в сравнение с тренирани мускули в покой. Колко и кои гени отговарят на острото натоварване, зависи до голяма степен от състоянието на мускула и . 
Мускулите реагират различно на физическия стрес. В нетренираните мускули, тренировките за издръжливост активират възпалителни гени, предизвикани от миниатюрни наранявания, причиняващи мускулна болка. 


При тренираните мускули се наблюдава обратното, гените, които предпазват мускулите стават по-активни, по-този начин мускулите, реагират напълно различно на стреса от упражненията. Те са по-ефективни и издръжливи и се справят по-добре с физическото натоварване.


Гените са активират и деактивират чрез така наречените епигенетични модификации (химически маркери) в генома. Епигенетичната последователност е коренно различен при тренираните и нетренираните модели, много от модификациите са появяват в ключови гени, които контролират експресията на множество други гени. Тази епигенетика определя как мускулът реагира на тренировка. Редовните тренировки за издръжливост променят този модел в мускулите, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Изглежда, че тренираните мускули са подготвени за продължителни тренировки, реагират много по-бързо и работят по-ефективно. С всяка следваща тренировка мускулите увеличават своята издръжливост. 


Разбирането на това как работи здравият мускул позволява да се разбере по-добре какво се обърква при поява на заболяване. Това е от решаващо значение за откриването на иновативни начини за лечение на мускулна слабост, свързана с възрастта или някои заболявания.  

 

Проучването е публикувано в сп. Nature Metabolism

 

Референции:
https://www.nature.com/articles/s42255-023-00891-y