Стареенето води до прогресивно влошаване на състоянието на тялото.

 

Независимо от генетиката, упражненията са един от най-добрите съюзници за поддържане на форма въпреки годините.


 

Причината е, че липсата на физическа активност увеличава риска от голям брой заболявания, включително инсулинова резистентност и диабет тип 2.

 

Въпреки че ползите от упражненията са неопровержими, досега механизмите, чрез които те насърчават метаболитното здраве, не са били известни.
 

Изследователи от Университера Монаш са открили ензим, който е ключов за обяснението защо упражненията подобряват здравето ни.

 

Откритието отваря възможността за разработване на лекарства, които благоприятстват активността на този ензим, предпазвайки от последиците от стареенето върху метаболитното здраве.

 

С възрастта намалява физическата ни активност

 

Делът на хората на възраст над 60 години в света ще се удвои през следващите три десетилетия.

 

Диабет тип 2 се увеличава с възрастта, така че това застаряващо население също ще увеличи честотата на това заболяване, което е истинска пандемия в световен мащаб.

 

Една от основните причини за увеличаването на разпространението на диабет тип 2 с възрастта е развитието на инсулинова резистентност или неспособността на тялото да реагира на инсулин.

 

И това често се дължи на намаляването на физическата активност с напредването на възрастта, освен диетата, която е другият фактор, който най-много влияе на това заболяване.

 

Инсулинова резистентност и стареене

 

Скелетните мускули прикрепят към костите и ги движат чрез свиване и отпускане, с което постоянно произвеждат реактивни кислородни видове ROS и това се увеличава по време на тренировка, отбелязват авторите на изследването.

 

ROS са свободни радикали, които далеч не са с негативно действие, освен ако не извършваме прекомерна физическа активност.

 

Функцията им е да стимулират компенсаторни и адаптивни физиологични реакции в тялото, което благоприятства правилния метаболизъм на глюкозата.

 

ROS също засилват действието на митохондриите, повишавайки дихателния капацитет и издръжливостта.

 

Според авторите на изследването със стареенето, нивата на ROS намаляват, което благоприятства, наред с други неща, инсулиновата резистентност.

 

Екипът от изследователи от университета Монаш е установил, че упражненията в напреднала възраст могат да имат предпазващо действие.

 

В експеримент те са показали, че ензим, наречен NOX4, се увеличава в скелетните мускули след тренировка.

 

Този ензим предизвиква повишаване на нивата на ROS, което от своя страна има защитен ефект срещу диабет.

 

Лекарства за забавяне на стареенето

 

Ензимът NOX4 намалява с възрастта, но упражненията могат да бъдат лесен и евтин инструмент за значително подобряване на неговото създаване.

 

Могат да бъдат разработени и лекарства, които да активират този ензим в тялото, което би могло да подобри ключовите аспекти на стареенето, включително инсулиновата резистентност и диабет тип 2.

 

Изследователите припомнят, че има храни, които съдържат естествени съединения, които успяват да активират този ензим.

 

Те са кръстоцветни зеленчуци, като броколи или карфиол, но са необходими големи количества, за да се получи тази полза.
 

Много по-лесно е да се практикуват разходки всеки ден от 30 до 45 минути, без да се пренебрегва здравословното хранене.

 

Източници: 

https://www.sabervivirtv.com/actualidad/por-que-ejercicio-protege-envejecimiento_6617  

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abl4988