Изричали сме го хиляди пъти: „Спирам захарта от утре!“, „Започвам да тренирам от понеделник!“. Но никога не уточняваме за кое "утре" и за кой понеделник всъщност става дума. Мотивацията е ключова по отношение на добрия хранителен и физически режим, но и най-стриктните спортисти понякога имат нужда от побутване. Моментите на умора и желание за „изключване“ спохождат и тях. А какво да кажат всички останали, които всеки нов месец си обещават, че този път наистина ще бъдат сериозни във фитнес залата или у дома с любимите упражнения?


Всички знаем, че спортът е здраве. Но да успееш да поддържаш тренировъчна рутина на фона на поредния претоварен от задачи ден, никак не е лесно. На първо място е важно да проумеем, че физическата активност е решаваща както за тялото, така и за духа. Разбирането за това е едно добро начало, смятат кондиционните треньори.


А всички добре знаем, че редовното спортуване освобождава ендорфини в тялото, които работят за доброто сърдечно здраве, качествения сън и подобряват енергията през целия ден. Проучване, публикувано в Cognitive Behavior Therapy, припомня, че движението е свързано и с намален риск от депресия. И въпреки, че знаем всичко това, твърде често сме готови да отложим тренировката си за „утре“ или следващия път.


Затова е нужно човек да планира своята активност. Само няколко стратегически промени, базирани на индивидуалните потребности и интереси, желания и неща, които не харесваме, са достатъчни за да начертаем график, към който ще ни бъде по-лесно да се придържаме.

 

1. Тренировка, която наистина харесваме

Само защото всичките ни приятели обичат йогата или тренировките по тае бо не означава, че и ние сме длъжни да ги харесваме. С намирането на тренировка, която наистина ни допада, вероятността да я правим редовно и с желание рязко се увеличава. 


Най-напред е нужно да помислим какво наистина ни харесва – природата и тренировките на въздух, груповите занимания в зала, индивидуалният спорт, тихото време у дома?


Откриването на подходящата тренировка е наполовина свършена работа. Друго важно условие да проследяваме своя напредък – всеки има нужда от своите малки победи. Затова пък са подходящи десетките мобилни приложения, които помагат в тази посока.

 

2. Тренировкa, в която сме добри

Хората винаги искат да бъдат „добри“ в нещо. Затова би било подходящо да се избират не само спортни занимания, които са ни приятни, но и режими, в които сме уверени, че можем да вървим напред и да ставаме все по-опитни.


Затова не бива тренировката да е твърде приятна, а трябва всеки път натоварването да ни тласка към повече издръжливост и изграждане на мускулатура.

 

3. Движението като част от календара

След избора на подходяща тренировка (или дори няколко) е важно да не скачаме в предизвикателството през глава. Стартът трябва да е бавен и стабилен, с малки периоди на почивка. Радикалните промени са най-сигурния начин бързо да прегорим и да се откажем отново. Затова би било подходящо да вкараме тренировките в седмичния си календар, подобно на важните и неотложни задачи.

 

4. Разбийте тренировката

Точно днес нямаме време за тренировка? Няма място за извинения и оправдания. Фитнес експертите съветват в подобни екстремни случаи за разбием 30-минутната си тренировка на по-кратки 10-минутни серии. Доказано е, че подобен стил на трениране има сходен ефект с пълната тренировка.

 

5. Да имаш дългосрочна цел

Много хора си поставят големи цели, свързани с видими резултати - като загуба на 20 килограма, „плочки“ на корема или бягане в маратон. И колкото мотивиращи могат да звучат в началото подобни мисли, то след няколко седмици могат да сломят и най-упорития спортист.


Затова, за да останем мотивирани са важни малките крачки и малките цели, които бавно и стабилно да постигаме. Например увеличаването на продължителността на задължителния планк с 15 секунди на всеки три дни или изкачването на повече стъпала. Ако усещаме и най-малката несигурност в увеличаването на интензитета на тренировките, е редно да потърсим помощ от сертифициран треньор.

 

6. Тренирайте сутрин

За някои е по-лесно да се придържат към плановете си за тренировки, ако ги правят сутрин. Защото в края на деня често сме уморени, а и често се появяват случайни неща и винаги трябва да се прави нещо друго, вместо да спортуваме.


Плюс това е доказано е, че сутрешните тренировки понижават кръвното налягане през нощта и подобряват качеството на съня. Освен това хората, които тренират сутрин се чувстват по-заредени с енергия през целия ден.


Разбира се, няма универсален подход за тренировъчен режим. Ако сутрешните тренировки са мъчение, то всеки е свободен да намери „своето време“. Най-важното е да се създаде рутина или график на тренировката.

 

7. Дрехи за тренировка

Звучи странно, но това е начин да се настроим за тренировка. И още един мотивационен трик, за да не се откажем.

 

8. Музика

Редица изследвания са установили, че слушането на музика по време на тренировка, увеличава продължителността на тренировките както за мъже, така и за жени. И то незабелязано.


Ефектът може би се дължи на факта, че музиката повишава настроението и насърчава ритмичното движение. И въпреки че всеки тип музика е от полза, някои изследвания предполагат, че по-бързата музика има по-добър ефект от бавната.

 

Източник:

Еverydayhealth