Основната идея на фитнес тренировката е да помага за укрепване на мускулатурата и да стимулира натрупването на нова мускулна маса. С усърдни тренировки това може да се постигне дори без сериозно съблюдаване на хранителния режим.

 

Правилното хранене обаче е ключов фактор за едновременно постигане и на втората основна цел на любителите на фитнеса – топенето на мазнините и регулирането на теглото.


 

Рационалният хранителен режим, ориентиран към натрупванен а мускулна маса и топене на мазнини, има 2 основни изисквания – намаляване приема на въглехидрати и липиди и компенсирането им с повишена консумация на белтъчини (протеини). Съществена част от менюто трябва да съставляват и фибрите, които от една страна забавят усвояването на захарите, а от друга – ускоряват топенето на мазнините.

 

И все пак правилното хранене не е единствено изискване за оптималната ефективност на фитнес тренировките. Експертите дават още 2 основни препоръки, които ще ускорят топенето на мазнините и ще стимулират натрупването на допълнителна мускулна маса.

 

Не се претоварвайте във фитнеса
Това е логичното допълнение към правилното хранене, което ще подсигури едновременното натрупване на мускулатура и топене на мазнини.

За много хора идеята за максимално бърз ефект от фитнес програмата е обсесивна и те са склонни да прекаляват с физическото си натоварване до постигане на задоволителен ефект. А това не е добра идея и може да компрометира крайните резултати.

 

Прекомерното фитнес натоварване води до бързо изчерпване на енергийния запас. Организмът реагира с повишено усещане за глад, на което малко хора устояват и лесно пренебрегват ограниченията в хранителния си режим.

 

Така позитивният ефект върху мускулатурата може и да е налице, но не и този върху теглото. Особено за начинаещите много важно е фитнес натоварването да е умерено.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Забравете кантара за известно време
Задачата за едновременното топене на мазнини и укрепване на мускулатурата изисква време. Освен това има още една особеност, която изисква показанията на кантара, особено в началото - да не са ключово мерило за ефективността на тренировките. Факт е, че мускулите тежат повече от мазнините по тялото. Така, дори след редовни фитнес тренировки ефект върху теглото може да няма, а в някои случаи то дори леко се повишава. Това в никакъв случай не означава, че мазнини не се топят. Напротив, при спазване на горепосочените препоръки мазнини със сигурност ще се топят, но натрупаната допълнителна мускулатура ще компенсира ефектът им върху теглото.

 

И все пак позитивен ефект ще има и той ще бъде свързан с едновременно укрепване на мускулите и горене на излишните мазнини – най-комплексната полза от фитнеса.