Много рядко се замисляме, за какво точно служат раменете. Но освен, да завършват хубавия силует те играят и важна роля в почти всички дейности, който извършваме през деня.Упражненията за раменете могат да помогнат за по-лесното и ефективно функциониране на мускулите при ежедневни дейности.Раменете имат три мускулни групи: преден делтовиден (Pars clavicularis), страничен делтовиден (Pars acromialis) и заден делтовиден (Pars spinata).
Предният делтовиден мускул отговаря за огъването и завъртането на ръката навътре. Функцията на страничния делтовиден е за движението на ръката от тялото навън, а задният делтовиден помага за разгъването и въртенето на ръката навън.


Делтовидният мускул в раменната става има триъгълна форма и наподобява гръцката буква делта, откъдето идва и името му.
 

Подобно на останалите мускули в тялото делтовидните мускули на раменете също могат да се тренират.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Препоръчително е делтовидните мускули да не се пренатоварват, поради факта, че те помагат за многобройните движения на ръцете в пространството. Три непоследователни дни в седмицата са напълно достатъчни за поддържане на добро състояние на мускулите на раменната става.Раменните мускули се използват и при фитнес упражнения за гърди и гръб, упражненията за които са добра загрявка за делтовидните мускули.


Най-честите упражнения за рамо се наричат бутане или изтласкване. Вземете два дъмбела, като започнете с по-малко килограми. Упражнението може да се прави в изправено или легнало положение. Хванете дъмбелите и изправете ръцете напред, след което започнете да ги притегляте отново и ги изтласкайте в първоначалната позиция.Извършете 1 до 3 серии с 12-16 повторения на упражнението, като правите 20-30 секунди почивка между всяка серия.