Мазнините по една или друга причина най-лесно се трупат в долната част на корема. И точно тези плочки при една немалка част от хората не се показват „каквото и да правят”. Всъщност, обаче дори и да не се покажат (в случай, че не спазвате хранителен режим за намаляне на подкожните мазнини), то качественото натоварване на тази част на коремните мускули ще ни предпази от болките в кръста.
 

Изпълнение на упражнението  „Вдигане на краката от хоризонтална или наклонена лежанка” 

Ако коремната ви мускулатура е слаба, ползвайте хоризонтална лежанка. В случай, че имате по силни коремни мускули – ползвайте лежанка с наклон в зависимост от силовите ви възможности.

Заемете изходно положение, като легнете по гръб на лежанката (Помагайте си с видео материала, приложен по-долу) 
 
Краката са съвсем леко сгънати в коленете, като поддържате това положение през цялото време на движението. Поемете си въздух и започнете да вдигате краката, издишвайки равномерно, като не достигате точката, в която коремните мускули си почиват (т.е. малко преди да сключат прав ъгъл с горната част на тялото).
NEWS_MORE_BOX
 
 
След достигане до крайно горно положение, започнете да спускате плавно краката си, като вдишвате равномерно и отново не достигате точката, в която коремните мускули си почиват.
 
Ако сте напълно начинаещ, започнете с по 4 работни серии от по 10 до отказ повторения на хоризонтална лежанка, като постепенно увеличавате работните серии (докато достигнат до 10 серии). Почивайте между сериите по 30-40 секунди. В случай, че желаете да направите и обем на мускулатурата - добавете и тежест взависимост от силовите ви възможности.
 
Внимание! Винаги загрявайте посредством велоергометър и/или крос с цел повишаване на телесната температура и минимализиране на риска от травми, както и с разгряващи серии преди изпълнението на работните серии. Ползвайте тренировъчен партньор за по-голяма сигурност и качество в тренировката.