Има професии, които изискват много движение, като да си пощальон – повечето хора с тази професия изминават десетки хиляди крачки всеки ден. Ако обаче работното ежедневие изисква да сте седнали на стол, най-вероятно не изминавате и 3000 крачки дневно, а минимумът, за да сте умерено активни, е поне 10 000 крачки.

Продължителното седене е сред най-рисковите фактори за развитие на сърдечносъдови и метаболитни заболявания. Всички системи на тялото страдат от заседналото ежедневие. Разбира се, тези негативни последствия са напълно предотвратими, ако намерите начин да ставате често, да бъдете прави или да ходите. Предлагам ви няколко различни начина да сте по-активни, които може да започнете да прилагате още днес.

 

1. Паркирайте далеч от работното си място


Тази първа стъпка е проста, но крачките се трупат - паркирайки далеч от работа, може да извървите почти километър без дори да се замислите. Има хора, които паркират на определено разстояние, за да извървят набелязаните от тях километри, но дори само да започнете да паркирате възможно най-далеч от входа, ще сте неусетно по-активни. Докато вървите към офиса може да използвате телефона си, за да обсъдите важните срещи за деня.


2. Играйте на ‘’прав телефон’’

Когато звънне телефонът ви, превключете го на микрофон и слушалки, за да може да освободите ръцете и главата си от неудобната поза за говорене. Станете прави и проведете разговора си, стоейки ту на два крака, ту на един. Така ще може да увеличите разхода си на калории до 50%, ще раздвижите кръвта в долните крайници, ще работите за баланс и координация. Обърнете внимание и на дишането си – когато сте прави може да дишате, използвайки долната част на гръдния кош – така че ребрата ви да се отварят встрани, вместо да дишате с гърдите си – навик, който се формира заради седенето.


3. Правете си стреч почивки

Стречингът (разтягането) не е само за след тренировка. Статичните позиции, в които седим, четем и пишем поставят много от мускулите ни в позиция, по-къса от оптималната за тяхното функциониране. Това значи, че тяхното снабдяване с кислород и електричество, както и способността им да придвижват лимфата, се нарушават. На всеки 2-3 часа взимайте кратка стреч почивка, за да разтегнете мускулите на врата, гърдите, бедрата отпред и отзад, седалището и прасците.


4. Вземете пример от клиниката MAYO

Лекарите от световноизвестната клиника отдавна са положили основите на нова работна култура, където срещите се провеждат в движение. Много офиси по света започват да въвеждат и ‘’стоящи’’ срещи и отбелязват, че това увеличава концентрацията и ускорява хода на събранията. Ако планьорките ви се струват дълги – направете ги прави или ако е подходящо, организирайте си ‘’ходеща’’ среща. В MAYO по време на такива срещи се носят специални табелки, за да няма прекъсвания от други колеги.

NEWS_MORE_BOX


 5. Измислете си маршрут със стълби

Качването по стълби може да увеличи разхода на енергия до 8 пъти. Вместо да отделяте време за специална тренировка със стълби, анализирайте кога може да използвате стълбите на работа. Измислите маршрут до отделите в сградата, до които обичайно трябва да отскачате, като използвате стълбището. Същото важи и за идването на работа, когато спокойно може да пропуснете асансьора. Изберете подходящи ниски обувки.

 

6. Помогнете си с ‘’джаджи’’

Клиентите ми споделят, че използването на крачкомер ги мотивира много да ходят повече, защото им позволяват обективно да отчитат колко са изминали и ги стимулира да увеличават разстоянието. Много от хай-тек крачкомерите, като FitBit, имат и връзка с онлайн платформа, където може да се включите в социална мрежа и да се състезавате с колегите си. Повечето приложения за смартфон също могат да ви свършат страхотна работа и са абсолютно безплатни!