Упражненията за развиване на мускулите на дупето, заема челни класации в тренировките, особено сред дамската половина. Но прекалените тренировки за дупе могат да имат и странични ефекти. И това е асиметрията дупе - бедра. В този случай дупето ви започва доста да избързва назад в сравнение с задната част на бедрата. Тази асиметричност може да се получи, когато генетично сте предразположени към по-бързо увеличаване на мускулната маса в областта на дупето или пък тренирате яко за дупе, но не и яко за задна част на бедрата.
 
Спуснете мислено или реално една линия от най-високата точка на дупето до най-горната точка на задната част на бедрата. Ако линията се отклонява твърде много, намалете малко тренировките си за дупе и акцентрирайте на тренировките за развиване на задна част на бедрата. Ето едно от най-приятните и лесни за изпълнение упражнения за целта...
NEWS_MORE_BOX
 
 

Изпълнение на упражнението „Сгъване на бедрата”

1. Заемете изходно положение – легнете на уреда по корем, като коленете са разположени така, че да излизат от лежанката за по-голямо удобство и по-добро натоварване на задната част на бедрата.
 
2. Разположете подвижната платформа на уреда върху глезените си (преди да легнете или след това).
 
3. Поемете си въздух и започнете да сгъвате бедрата си плавно, издишвайки равномерно. След достигане до крайната точка на движението (краката са сгънати и почти сключват прав ъгъл), започнете да разгъвате плавно бедрата си, вдишвайки отново равномерно
 
По време на изпълнението на упражнението е необходимо да усещате как работи задната част на бедрата. Избягвайте механичното и рязко изпълнение на упражнението. 
 
Правете по 15-25 повторения в работна серия в случай, че целта е релеф (с 30-40 секунди почивка). И 8-10 повторения в случай, че целта е обем (с 1.30 минути почивка между работните серии).
 
Внимание! Винаги загрявайте посредством велоергометър и/или крос с цел повишаване на телесната температура и минимализиране на риска от травми, както и с разгряващи серии преди изпълнението на работните серии. Ползвайте тренировъчен партньор и/или фитнес треньор за по голяма сигурност и качество в тренировката.