„Мъртва тяга“ е едно от най-древните упражнения в света на бодибилдинга. И не големите бицепси, а голямата мъртва тяга е признак на огромна сила и концентрация. Това е упражнението, с което ще се презастраховате срещу болки в кръста, в най-добрия смисъл на думата!
 

Начин на изпълнение на упражнението „Мъртва тяга”

Преминаваме към изходното положение (за помощ ползвайте видеоматериала).
 
Заемете разкрач малко по-тесен от широчината на раменете (стъпалата са успоредни). Гърдите са изпъчени напред, а седалището е издадено назад (получава се лека S-образна стойка). Главата е насочена напред и леко нагоре. Поддържайте описаната стойка по време на цялото изпълнение на движението.
NEWS_MORE_BOX
 
 
След това се наведете (приклякайки) и захванете здраво лоста като си поемете въздух. Лостът трябва да е изключително близо до краката (опира се в костите). След като сте изпълнили всичко това започнете да се изправяте постепенно, като лостът се движи максимално близо до бедрата и издишвайки.
 
След  достигане на крайната точка на движението (почти сте изправен), започнете да спускате плавно надолу (към изходната част), като краката са фиксирани в коленете (т.е. леко сгънати в коленете). Спускайте надолу, докато горната част на тялото достигне точката, в която е успоредна на пода.
 
След като приключите повторенията си (т.е. за последното повторение) – приклекнете и оставете бавно щангата, следвайки правилата за изпълнение.
 
Ако желаете да тренирате с цел обем на мускулаурата – правете по 7-8 повторения с почивки от по 1-1,15 – 1,30 мин и 12-18 повторения с почивки от по 30-40 секунди в случай, че целта е релефна мускулатура и издръжливост (без голям обем) в работните серии.
 
Внимание! Винаги загрявайте посредством велоергометър и/или крос с цел повишаване на телесната температура и минимализиране на риска от травми, както и с разгряващи серии преди изпълнението на работните серии. Ползвайте тренировъчен партньор за по-голяма сигурност и качество в тренировката.