И когато стане време за море, и когато отпускарският сезон тече, и тогава не трябва да забравяме за формата, която сме градили, толкова упорито доскоро.
 
Представям Ви топ 3 силови упражнения, които можете лесно да изпълнявате на плажа по време на ваканцията. Във видео материала обяснявам и защо е опасно да тичате по плажа, където обикновено го правят туристите.
 

Изпълнение на комплекс упражнения за поддържане на атлетична форма на плажа

1. Започваме с крос за разгрявка и за по-голям разхода на калории, съответно изгаряне на мазнини. Кросът е упражнение, при което участва цялото тяло. За него не е необходима, толкова голяма концентрация, колкото при силовите упражнения и е идеално упражнение за събуждане на организма и подготвянето му за предстоящите силови упражнения.
 
Имайте предвид че плажната ивица, където водата и пясъкът се срещат на повърхността, е опасна за здравето при тичане. Къде да тичате, ще научите от видеоматериала...
 
2. След кроса пристъпваме към първото силово упражнение „Клек с подскок на място”. За да изпълните правилно и по-безопасно това упражнение:
 
  1. Свалете  плажните си чехли в случай, че сте с такива и заемете разкрач малко по-голям от широчината на рамене, за да акцентирате и върху седалищните мускули. Изберете равна и твърда повърхност на плажа.
  2. Изпъчете гърди напред и дупето назад (т.е. заемете S-образна стойка), поемете въздух и клекнете плавно.
  3. След като достигнете най-долната част на упражнението (тазобедрената става е малко по-ниско от колянната става при това положение) – отскочете максимално нагоре издишвайки.
 
Повече за упражнението – вижте във видео материала по долу.
NEWS_MORE_BOX
 
 
3. Лицеви опори е второто базово упражнение, към което трябва да пристъпим след като стегнем бедрата и дупето с клека с подскок. Неговата цел е да натоварим и горната част на тялото, акцентирайки най-вече върху гърди, трицепси, рамене, гръб и... бицепси. За да изпълните правилно това упражнение:
 
1. Заемете изходно положение за лицева опора, като главата е насочена напред и леко нагоре.
2. Вдишвайте, когато спускате тялото си към пясъка.
3. Издишвайте, когато се изправяте (т.е. по пътя към изходното положение за лицева опора).
 
Повече за упражнението – вижте във видео материала по долу.
 
4. И няма как да пропуснем да натоварим една от най-атрактивните мускулни групи по време на ваканцията и това е корема (коремната мускулатура). Плажната ивица е чудесно място за натоварване и на горната, и на долната част на коремната мускулатура. Смятам, че тази част от тренировката ще ви хареса най-много и ще привлечете, и други плажуващи да се включат в тренировката с вас.
 
Правете този комплекс от упражнения през ден, като за предпочитане са ранните сутрешни часове. Така няма да загубите своята форма по време на своята ваканция!