В една от предните теми разгледах базовото упражнение за бицепси, наречено сгъване за бицепси от стоеж. Но за да сме постоянно доволни от себе си, е необходимо да покоряваме все нови, и нови върхове, като под този знаменател попада и върхът на бицепсите. Това е онази внушителна и топчеста част от бицепса, която трудно се постига в случай, че не сме генетично надарени. И все пак това не е причина да се откажем от този връх, като за целта ще ни помогне упражнението „Скотово сгъване за бицепси”, чийто откривател е Лари Скот – първият Мистър „Олимпия”.
 

Изпълнение на упражнението „Скотово сгъване за бицепси” с дъмбел

За да пристъпим към изпълнението на това упражнение, е необходимо да потърсим във фитнес залата т.нар. „Скотова пейка” . Упражнението може да се изпълнява, както с дъмбел (гира) , така и с щанга. С дъмбел обаче е много по-удобно в случай, че тренираме сами, както и ако имаме развити гръдни мускули или по-обемни гърди (при жените).
NEWS_MORE_BOX
 
 
1. Заемете изходно положение – вземете дъмбела с едната си ръка и я поставете така, че мишницата да прилепне максимално добре на „скотовата пейка”. Ръката, трябва да е разположена така, че да бъде успоредна с краищата на лежанката (в случай, че краищата са с правилна форма).
 
2. Започнете да разгъвате ръката си, като вдишвате постепенно и спрете малко преди пълното разгъване на ръката (мускулът не трябва да си почива по време на работна серия).
 
3. След като разгънете ръката си, започнете да сгъвате плавно, вдишвайки постепенно до достигане на началната точка на упражненито, където отново не достигате точката, в която мускула си почива.
 
След като приключите серията си с едната ръка, направете същото движение и с другата ръка, и след това си починете.
 
Правете по 8 повторения в работна серия, за да изградите онзи трудно покорим за генетично ненадарените „връх на бицепса”. Почивката между работните серии е 1-1,30 мин. Това упражнение е подходящо като второ упражнение в деня за тренировка за бицепси (т.е. включете го след сгъването за бицепси с щанга от стоеж.
 
Внимание! Не забравяйте да загреете преди да пристъпите към описаното упражнение. Необходимата загрявка е от 20 минути бягане на пътека или кростренажор.