При наличието на толкова много и разнообразна безплатна информация въпросът за нужадата от фитнес инструктор остава дискутабилен. В интернет пространството има редица доказани тренировъчни програми и хранителни режими, с които можем да се запознаем и да започнем да ги прилагаме от следващия ден. Стотици хиляди хора са постигнали страхотни резултати, без да инвестират пари в помощник.


Но в случаите, в които сме опитали всичко под слънцето и то без резултат, определено имаме нужда от професионалист.


За да направим най-оптималния избор основните критерии за избор на подходящ фитнес инструктор определено не са броят на клиентите му и паричното му състояние.Дали е добър инструкторът, ако има добре оформено тяло? Това със сигурност не е задължителен критерий, тъй като генетични фактори и забранените субстанции, под формата на добавки, могат да повлияят значително. Стена, окичена със сертификати също невинаги е най-значимият критерий.


От значение е на първо място безопасността, това е и един от първите въпроси, които е подходящо да Ви бъдат зададени, а именно дали сте имали предшестващи травми, както и някакви проблеми с опорно-двигателния апарат. За да бъде съобразена програмата с подлежащата патология.


В тези ситуации е особено подходящо Вашият инструктор да има някакво медицинско образование – в най-добрия случай това са кинезитерапевтите и експертите по функционални тренировки. Ако имате по-сериозна травма или кондиция, която изисква специално внимание, това трябва да е първата Ви спирка.


Онлайн треньорите са по-подходящи за по-напредналите, които вече са усвоили основите и имат нужда от по-малко и специализирани наставления.


От значение е избраният от нас инструктор, след като е подбрал тренировъчна програма и хранителен режим, да се обоснове, в противен случай копметентността му може да бъде поставена под съмнение.


Ако постигаме прогрес и променяме както килограми, така и мерки, но в същото време не налагаме никакви промени в храненето и тренировките, се възпрепятства значително прогресът занапред.


Като последен съвет, но не и по важност е треньорът непрекъснато да ни насърчава, колкото и банално да би прозвучало, защото това показва и неговата отдаденост към работата му и резултатите от нея.