Както ниският процент подкожни мазнини са мечта за една голяма част от човечеството, така е и с бързината. Ако можем да бъдем още по-бързи, ще имаме един куп привилегии пред останалите. Например можем да хванем метрото или автобуса в последния момент, когато ни остават само няколко секунди до затварянето на вратите, или пък да догоним влака, както и много други полезни за нас неща в ежедневието. 
 
Нека представя упражнението „Полуклек” с щанга, чиято цел е да развие взривната сила на бедрата и така да увеличи бързината по време на спринт. Упражнението, което заема челни позиции сред спринтьорите в силовата им подготовка (преди години, когато бях в Националния отбор и по стечение на обстоятелствата тренирахме в една зала с лекоатлетите – видях как Ивет Лалова правеше полуклекове с огромна щанга и има защо).
 
В днешната тема не успях да поканя Ивет в тренировката ми. Асистира ми 12-годишната лекоатлетка – Христиана Атанасова (състезателка от Чешкия отбор „TJ LIAZ” , Jablonec на 60 и 800 метра с препятствия).
NEWS_MORE_BOX
 
 

Изпълнение на упражнението „Полуклек”

Това упражнение прилича на стандартното клякане с щанга, но е много по-лесно  за изпълнение. Всъщност, упражнението наподобява и стойката на краката по време на спринт – сгънати, но не много в коленете (почти, както във видео материала).
 
1. Заемете изходно положение – разкрачът е толкова голям, колкото по време на тичане (спринт). Стъпалата са разположени успоредно. Поставете зад себе си достатъчно висока лежанка или друг стабилен предмет, който да служи за ориентир (т.е. да спрете в момента в който усетите, че сте достигнали предмета – изпълни ли сте полуклек).
 
2. Заемете максимална S-образна стойка - гърдите са максимално „изпъчени“ напред, а седалището – назад, главата сочи напред и леко нагоре) и започнете да изпълнявате движението, клякайки до момента, в който достигнете „ориентира”, като вдишвате равномерно (до крайната точка, трябва да сте вдишали напълно).
 
3. След като достигнете „ориентира”, започнете да издишвате равномерно, придвижвайки се към началната точка на упражнението.
 
Упражнението се изпълнява плавно и без резки движения.
 
Правете по 15 повторения в работна серия в случай, че сте напълно начинаещ (с 60 секунди почивка между работните серии). И 4-6 повторения в случай, че сте напреднал и уверен в правилното изпълнение на упражнението (с 1-1 ½ минути почивка между работните серии). Не забравяйте, че тук целта е повишаване на взривната сила на бедрата и съответно по-голяма бързина в спринта.
 
Внимание! Винаги загрявайте предварително преди силова тренировка. При необходимост ползвайте помощта на фитнес инструктор/ треньор