Изкачването на стълби е чудесно кардио упражнение, което може да ни помогне не само за намаляване на тревожността и стреса, но също така в борбата с килограмите и за намаляване на сърдечносъдовия риск.


Когато става въпрос за упражнения е изненадващо, че често някои от най-простите и лесни за изпълнение упражнения могат да се окажат и най-ефективните, особено в сваланято на килограми. Пример за такова упражнение, което дава отлични ефекти при горенето на мазнини, е изкачването на стълби.


Изкачването на стълби изисква известно количество сила, за разлика от други упражнения. Изисква се един вид „издърпване“ на телесното тегло срещу гравитацията.Кардио упражненията, към която група се причислява и катеренето по стълби, могат да подобрят значителното функцията на сърцето при редовни тренировки. Те подобряват както сърдечната честота, така също подпомагат нормализиране нивата на кръвното налягане. Така се въздейства на общата хемодинамика.


Изкачването по стълби включва повече мускули, отколкото други упражнения с ходене, джогинг или бягане по равна повърхност. Освен, че се тренират интензивно мускулите на краката, катеренето по стълби е полезно още за ставите на долните крайници, тъй като движението подпомага отделянето на синовиална течност, която подхранва ставния хрущял. А чрез нарастване на мускулната маса се увеличава и количеството на изгорените мазнини, тъй като скелетната мускулатура е основното място за преработката им в енергия.


Не на последно място качването на стълби може да повишава отделянето на адреналин и невротрансмитери като серотонин. Последният има и пряко отношение към повишаване на настроението и намаляване на чувството за стрес и безспокойство.


Редовното качване на стълби има стабилизиращ ефект върху мускулите и връзковия апарат в областта на глезена. От своя страна се оказва ефективно и за подобряване на баланса на тялото и цялостната издръжливост.


Както е при всяко упражнение, дори едно обикновено като изкачването на стълби също трябва да се изпълнява с правилната техника, за да се предотврати нараняване и да се даде възможност на редовните тренировки да осигурят желаните резултати.


Важно е да се уверим, че държим гърба си изправен. Повишаването на натоварването трябва да бъде постепенно, а в случай, че имате проблеми със ставите - първо направете консултация с лекуващия лекар доколко този тип упражнения са подходящи.