Градинарството е приятно хоби, което може да замести ежедневните тренировки във фитнес зала. Това твърдение е упоменато в издание за Насоките на САЩ за Физическа активност сред американците.

 

Според някои изследвания работата в градина е източник на умерена до интензивна физическа активност сред по-младите възрастни. За по-възрастните това хоби осигурява физическа активност с нискък до умерен интензитет.


 

Градинарството е добър метод за укрепване на различни мускулни групи в цялото тяло. Поради тази причина то може да замести стандартните видове физическа активност.

 

Освен положителното влияние върху тялото, в хода на няколко проучвания са разкрити ползи и върху менталното състояние - понижаване на нивата на стрес, риска от деменция и социална изолация.

 

Градинарството ангажира всички основни мускулни групи - на ръцете, краката, раменете, гърба и корема. Този вид физическа активност подобрява и мобилността и помага за изграждането на издръжливост. Специалисти я приравняват с други видове тренировки, като ходене или пилатес.

 

За поддържането на една градина е необходимо извършването на дейности като прекопаване, косене, плевене и други. В много случаи се налага клякане и пренасяне на по-тежки предмети, например чувал с пръст.

 

Загрявката на мускулите в тялото е неотложна част от всяка една тренировка. Това се отнася и до градинарството.

 

Поради тази причина учени препоръчват раздвижване на тялото и отделните мускулни групи преди преминаването към различните дейности, извършвани в градината. Освен разтягане, разходката на кратки разстояния също може да послужи като загрявка.

 

Градинарството е дейност, с много ниска честота на физически травми и наранявания. Въпреки това, подобно на тренировките, времето прекарано в двора трябва да се увеличава постепенно, както и интензитета на движенията, които се извършват.

 

При повдигането на по-тежки предмети и необходимостта от клекове, се препоръчва те да се извършват с леко присвити колене. По този начин се редуцира риска от травми в съответните зони.

 

Градинарството е физическа активност, която подсигурява позитиви за тялото, но и за менталното състояние. В резултат на получените резултати, градинарят изпитва удоволетворение от своята работа/хоби, а в някои случаи могат да се подсигурят и хранителни продукти, годни за консумация.

 

Референции:

https://edition.cnn.com/2023/04/07/health/gardening-exercise-benefits-wellness/index.html

https://health.gov/sites/default/files/2019-09/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf

https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/46/12/article-p1706.xml