Гимнастиците, борците, боксьорите и като цяло атлетите, които се подлагат на строг хранителен режим и силна дехидратация могат сериозно да навредят на здравето си, категорични са експерти.


Голям процент от активните спортистите взимат драстични мерки за отслабване, за да подобрят спортните си резултатите, като придържане към определен хранителен режим и дори умишлено дехидратиране.


Поддържането на добра форма и нормално тегло е основен фактор за голяма част от спортистите, но когато се загуби мярката възникват нежелани здравословни проблеми, твърдят експерти.


Хранителният режим, поставен от треньорите и специализиран диетолог трябва да е добре съобразен със здравното състояние на спортиста и с физическите му възможности.


Много спортисти, като борците, боксьорите, жокеите преди състезание умишлено дехидратират организма си и намаляват консумацията на хранителни продукти до минимум с цел да отслабнат по-бързо от предвиденото.

NEWS_MORE_BOX

 


Дехидратацията е много опасна за здравето, поради факта, че липсата на течности в организма може да доведе до неправилното функциониране на клетките и жизненоважно органи.


Обезводняването може да доведе и до психични изменения. Дехидратиралият се е възбуден, агресивен, постоянно изпитва страх, а в по-късен етап се появяват и халюцинации.


При липса на адекватни медицински мерки разстройството на съзнанието се задълбочава, стига се до кома и фатален изход.


Неправилният хранителен режим или липсата на храна може да увреди функцията на щитовидната жлеза, като по този начин се потиска метаболизма, имунната система и производството на важни за организма хормони, което в дългосрочен план води до сериозно заболяване на организма.