Георги Илчев е председател на Българската асоциация по Боуен терапия и представител на Австралийската академия по Боуен терапия у нас, към която е акредитиран от 2014 г. Има различни допълнителни квалификации от Австралия, Унгария, Хърватска, Кипър, Израел и Гърция.

Завършил е кинезитерапия в Русенския университет “Ангел Кънчев”, като през 2007 г. е защитил докторантурата си на тема “Прецизиране техниката на изпълнение на мануално мускулното тестуване на някои мускули и мускулни групи”. Завършил е и магистратура по “Здравен мениджмънт” към Медицинския университет-София.

С г-н Илчев разговаряме за ширкоспектърното приложение на Боуен терапията за различни неразположения, оплаквания и заболявания.


 

- Какво представлява Боуен терапията, г-н Илчев?
 

Боуен терапията е интересна форма на невромодулация, при която посредством активирането на нервно рефлекторните механизми на човешкия организъм се стимулират и собствените механизми на тялото за възстановяване. По този начин то постига по-добър вътрешен баланс (хомеостаза).

 

- Откъде идва наименованието “Боуен терапия”?

 

Името си терапията получава в Австралия от своя създател Том Боуен, който най-активно се занимава с лечебния метод през 60-70-те години на ХХ в. Много хора са искали да се учат от него, но едва шестима имат честта да бъдат посочени като негови ученици, които впоследствие са започнали да разпространяват практиката му, макар в самото начало да са били почти изцяло фокусирани върху собствените си клинични случаи.

 

- Как се случва обучението по Боуен терапия в днешно време?

 

През 1986 г. един от учениците, за които вече споменах, създава Австралийската академия за Боуен терапия, която към днешна дата е разширила дейността си в близо 40 държави по целия свят.

 

През 1987-ма тя преподава основно на територията на Австралия, няколко години по-късно отива в Нова Зеландия, 1996 г. - в Америка, 1997 г. - в Англия, 2000 г. стъпва на континентална Европа.

 

В България методиката е застъпена за първи път през 2008 г. с един курс, в който се включва малка група хора. Реално у нас всичко тръгна през 2010 г. след като с мой колега направихме презентация във Военномедицинска академия. Беше предназначена за медицинската общественост в страната и бяхме поканили и лектор от чужбина.

 

- Какъв е броят на обучените Боуен терапевти?

 

Не е ясен точният брой на обучените специалисти в цял свят, но той надхвърля 55 000. За България е трудно да отговоря, тъй като особено преди Covid хората имаха огромно желание да се учат, но след това много от тях се отказаха. Така има много хора, които са в процес на обучение или са спрели обучението си преди дипломирането.

 

Обучението е разделено на модули и продължава близо 3 години. За някои и таксите се оказват пречка. Завършилите и акредитирани терапевти у нас са може би около 200 души.

 

- Необходимо ли е човек да е медицински специалист, за да се обучи в Боуен терапията и има ли обучени здравни медиатори у нас?

 

Не, не е необходимо да си медицински специалист - има немалко немедицински специалисти, които усвояват и успешно упражняват метода.

 

Самият той е създаден от немедицинско лице. Том Боуен е бил човек с дарба - такива хора по цял свят има много.

 

В България също имаме не един или двама народни лечители, знахари и т. н. Въпросът е, че до Том Боуен са застанали хора, които да документират труда му, така че той да не бъде загубен след смъртта му.

 

Боуен общността в България е една много интересна амалгама от най-различни специалисти, разбира се. Това са лекари от различни направления - невролози, дерматолози, педиатри, физиотерапевти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори.

 

Методиката е организирана така, че да е разбираема. Всеки с повече постоянство и практика би могъл да я усвои.

 

Причината немедицински лица да имат достъп до тази терапия е фактът, че тя няма странични ефекти и противопоказания. Боуен изцяло покрива основния медицински принцип „Primum non nocere“ („Преди всичко не вреди“). Това е основно предимство на Боуен терапията. То е и причина тя да може да се прави на всички - от бебета в родилни отделения до пациенти в дълбока старост.

 

- Съществува ли т. нар. “лечебна криза” в процеса на Боуен терапията или това е мит, който не бива да тревожи пациентите?

 

Знаете ли в последно време този казус възниква с пациентите ми. Явно, като търсят информация за терапията онлайн, това излиза някъде в пространството.

 

“Лечебната криза” е голяма рядкост и със сигурност не е утвърдена част от процеса. Такъв “кризисен момент” не е нещо отнасящо се единствено до Боуен терапията. Може да се наблюдава и в акупунктурата, остеопатията, лечебните масажи, мануалната терапия под формата на хиропрактика и т. н.

 

Боуен терапията много мощно стимулира промени отвътре навън в организма, като те са особено изразени след първия и втория сеанс. Възможно е при пациенти, които до момента не са познавали подобен вид терапия, да се усети леко главоболие, тежест, мускулни болки, подобни на мускулна треска. Това са възможни неща, но те са по-скоро изключение отколкото правило. Дори да се появи известна болка, практиката ми е показала, че тя отминава до ден - два.

 

Подчертавам, че не е нужно човек да търси “лечебната криза”, за да усети някаква оздравителна характеристика - може и абсолюто нищо да не усеща и да получи положителния терапевтичен резултат. 

 

- Как точно се провежда самата терапия, г-н Илчев?

 

Терапията сама по себе си не наподобява други терапии, дори бих казал, че е контрастираща. Ако все пак трябва да я определим, може би е нещо средно между остеопатия и акупресура.

 

Работи се по определени точки на тялото (както в акупресурата), но вместо те да се натискат и да им се прилага исхемичен натиск с пръсти, който може да причинява болка, се правят “прехвърляния” през определени структури - най-вече мускули, сухожилия, нерви. Тези прехвърляния, от своя страна, наподобяват остеопатичните приоми.

 

Затова казвам, че по принцип можем да поставим Боуен между остеопатията и акупресурата, но различното е, че при самите точки ние прилагаме движение, вместо натиск.

 

Боуен не е масаж. Ние не се опитваме по механичен път да отпуснем мускула. Ние търсим релаксиращ ефект на база на промяна в невротонуса по рефлекторен път.

 

Нещо, което драстично различава Боуен от други терапии са “терапевтичните паузи”. Том Боуен е наблюдавал, че когато върху тялото се оказва външно въздействие на него му е необходимо известно време, за да реагира, т. е. да “преведе” импулсите, които му биват подавани.

 

Когато терапевтът извърши едно-две Боуен движения по тялото, той му “подава съобщение” и след това е необходима пауза от около 2-3 минути.

 

Том Боуен е казал, че лечебният ефект настъпва по време на паузите, а не по време на изпълнение на Боуен движенията, затова ги наричаме и терапевтични. Ако тези паузи ги няма, ние рискуваме тялото само да акумулира въздействие, без наличие на терапевтичен ефект, а дори и да предозира.

 

- Какво е предимството на Боуен терапията?

 

Едно от основните предимства на Боуен е, че може да въздейства на вегетативната нервна система, най-вече активирайки парасимпатиковата активност, която е отговорна за храненето, съня и възстановяването.

 

Важно е да кажа, че една от основните цели на терапевта е да помогне на тялото да попадне в състояние на пълна релаксация и спокойствие. Сърдечната честота на пациента намалява, дишането му се забавя, температурата на тялото му също - оттам нататък на пациента му трябва само време. Затова в кабинетите на Боуен терапевтите няма музика, ароматни свещи, няма силно осветление и електронни устройства.

 

Пациентите не бива да се притесняват, в случай че по време на терапевтична пауза терапетът напусне помещението. Това е част от практиката, тъй като, ако той е там, има голям шанс пациентът да започне разговор и да не успее да достигне пълна релаксация. Дори да не разговарят - самото присъствие на терапевта в помещението ангажира вниманието на пациента на подсъзнателно ниво. 

 

- Какво представляват т. нар. “солитон вълни” и наблюдават ли се по време на Боуен терапията?

 

До известна степен това е хипотеза. Механизмите на Боуен терапията са няколко. 

Като всяка форма на мануално въздействие, тя разчита на проприоцептивната теория и рефлексната дъга. Изпраща се импулс към нервната система и тя връща отговор обичайно по хода на някакъв дерматом или миотом.

 

Чрез Боуен до голяма степен се ангажират механорецепторите в съединително-тъканните структури. Различията на изпълнение на всяко движение ангажират и различни механорецептори. Боуен движенията винаги се правят пресечно на колагеновите влакна.

 

Наподобяват движения по струни на китара, но вместо тях терапевтът третира мускулите, сухожилията и т. н. (При масажите обикновено е надлъжно.)

 

Когато се прилага този напречен натиск, се получава един вид “отместване” на структурите. Това разтягане на колагеновите влакна генерира пиезоелектричен потенциал в тъканите. Пак казвам това не е нещо измислено от Том Боуен, то се наблюдава при всички живи организми, за които се знае, че е налице оздравителна характеристика.

 

Всяко Боуен движение има три фази. Първата е изтегляне на кожа по подкожие (“Слак”). При него се отделя повърхностната фасция от подлежащите структури.

 

Втората фаза е “Фазата на провокация”. При нея се получава “потъване” – като се упражнява лек натиск върху мускула и той се измества от позицията си (огъва се). Тази фаза трае минимум 3/4 секунди, като понякога може да отнеме 10/15/20/30 секунди. По време на този натиск, там, където натискаме, се трупа това пиезоелектричество.

 

След това вече идва третата фаза, при която натискът не се освобождава, а се прави прехвърляне с китки или с пръсти и мускулът прескача под тях. Вече в това прескачане се освобождава въпросната “солитон вълна”, която е характерна с това, че задържа енергийния потенциал в себе си.

 

Най-лесният пример, който мога да дам, е от природата. Ако метнете едно камъче в езеро, то ще образува вълни, но съвсем бързо те ще се разнесат и отново водата ще стане спокойна.

 

Солитон вълните, от друга страна, задържат енергийния потенциал в себе си подобно на цунамито - то може да измине стотици километри без да загуби енергията си. Смята се, че Боуен движенията създават подобен тип вълни в тялото. Пак напомням, че това е само хипотеза.

 

Тук искам да отбележа, че е важно натискът като сила, времетраене, дълбочина на въздействие да бъде контролиран, тъй като въздейства различно на отделните механорецептори. Мога да си избирам дали да отпускам един мускул или активирам, дали да е само той, цяла група от мускули или цялото тяло.

 

- Възможно ли е стресът да бъде регулиран чрез Боуен или сам по себе си той възпрепятства ефективността на терапията?

 

Боуен терапията умело и добре може да се включи в борбата със стреса, но по-скоро като част от комплексните мерки, не като единствен източник на лечение.

 

Стресът е функция на симпатикуса, който ни кара да сме по-превъзбудени, по-нервни, по-агресивни, да живеем на по-високи обороти.

 

Парасимпатикусът е неговият антагонист - той ни прави по-спокойни, помага ни да спим добре, да се храним пълноценно.

 

Въпреки че са противоположни, те работят в синергия. Гони те мечка - трябва да бягаш, и затова ти помага симпатикусът. После трябва да спреш и да починеш с помощта на парасимпатикуса.

 

Най-вече заради начина на живот, който водим, заради храната, която ядем, водата, която не пием, хората, с които се срещаме, но ни напрягат, имаме един постоянно повишен симпатикус. Лично аз наблюдавам подобни случаи ежедневно в кабинета си.

 

Твърде високият симпатикус за дълго време води до хормонални проблеми, тъй като в организма се отделят твърде много кортизол и адреналин. Оттам може да имаме различни проявления. Трупането на мазнини в зоната на ханша и корема, например, може да е вследствие на стрес.

 

Благодарение на Боуен може да изравним дисбаланса между доминиращия симпатикус и потиснатия парасимпатикус. Така даваме възможност на тялото да функционира по-лесно.

 

Не Боуен терапевтът прави лечението, а самото тяло го прави за себе си.

 

Основно този тип терапия въздейства на вегетативната нервна система. Малко са методиките в света, които могат да ѝ влияят, и Боуен е една от тях. Именно подобрението във вегетативната регулация ни дава възможност да помогнем на редица проблеми на вътрешните органи и жлези с вътрешна секреция. Има какво да се направи и за страдащите от проблеми с щитовидната жлеза, от поликистозни яйчници, от астма, от гастрит, от констипация, от камъни в бъбреците т. н.

 

- Може ли Боуен терапията да бъде прилагана на бременни?

 

С Боуен може да се направи много във всеки един от триместрите - в първия за усещането на гадене и повръщането, във втория - за отоците, задуха и изпотяването, в третия - за болките в ставите и цялото тяло.

 

Има какво да се направи дори за обръщане на бебето, за подпомагане на естественото му раждане - тогава Боуен например се фокусира в тазовата област, след раждане за подпомагане на възстановяването. 

 

Не е приятно за бъдещите майки, че често конвенционалната медицина не може да им предложи решение. При усещане на дискомфорт при бременни и родилки често не могат да приемат медикаменти, затова мисля, че най-доброто нещо за една бременна жена е да ѝ се подари Боуен сеанс - леко е, не боли, не е страшно, няма странични ефекти и нищо лошо не може да се случи.

 

- Могат ли пациенти с неврологични проблеми да бъдат третирани с Боуен терапията?

 

Да, могат. Това са пациентите с инсулт, детска церебрална парализа, множествена склероза или болест на Паркинсон. При тях, за съжаление, не може да говорим за лечение, а по-скоро за поддържане на едно по-добро усещане за живот.

 

Отбелязвам, че ако след претърпян инсулт пациентът своевременно започне Боуен терапия, разбира се, в комбинация с медикаментозна терапия, наблюдаван от лекуващия го лекар и поддържайки здравословен начин на живот, определено можем да очакваме резултати.

 

Разбира се и не бива да се очаква, че терапията ще сработи отведнъж. Сериозните състояние изискват повече грижа. Ако инсултът е с давност 4-5 години, по-скоро говорим за поддържане на настоящото състояние.

 

При детската церебрална парализа се наблюдават силно изразени контрактури по тялото, които чрез Боуен можем да подобрим. Можем да намалим напрежението в мускулите, оттам да се промени евентуално походката. Вследствие на това децата стават много по-концентрирани, комуникацията с тях става по-лесна.

 

- Подходяща ли е Боуен терапията за спортисти?

 

Да, но тук пак е важно да кажа, че трябва да се прилага като част от останалия процес на възстановяване. Боуен чудесно партнира при физически упражнения, прием на медикаменти и добавки - това се води комплементарна медицина.

 

На Запад, както и в Австралия, има алтернативна медицина и допълващи медицински практики като Боуен, която не противоречи на конвенционалната медицина и може да бъде прилагана паралелно с конвенционално лечение. Том Боуен е работил активно с местния футболен и баскетболен отбор.

 

Като цяло Боуен може да помогне за много широк спектър от нозологии. Не е панацея и не бива да бъде приемана като такава, но би могла да помогне за доста неразположения, оплаквания и заболявания.

 

- Как пациентите научават за Боуен терапията? Лекар ли я препоръчва, друг терапевт ли ги насочва?

 

Обикновено в България всичко става от уста на уста. Мисля, че българинът е по-склонен да вярва на препоръка от приятел или съсед от това да се довери на каквато и да е литература или реклама. В повечето случаи моите пациенти са насочени от някой друг.

 

Вече има лекари, които макар да не са специализирани и в Боуен, насочват пациентите си към методиката - дали, защото познават някой добър терапевт, или просто знаят, че работи ефективно. Медицинските специалисти, които най-много насочват пациентите си към Боуен, са педиатрите и общопрактикуващите лекари.

 

- Вие сте председател на Българската асоциация по Боуен терапия? Какви са били досегашните ѝ инициативи? Планирате ли нови в бъдеще? 

 

През 2015 г. основахме Българската асоциация по Боуен терапия. Това е юридическото лице, което представлява всички Боуен терапевти в страната. Двата основни принципа, на които Асоциацията стъпва са доверие и взаимопомощ.

 

Смятам, че се справяме чудесно с работата, тъй като дори сме давани като пример за начина си на организация, структура и ефективност на работата. Освен промоции, презентации, участия по форуми и колаборация с други организации, ние организираме и национални кампании. Веднъж годишно в рамките на един календарен месец предлагаме безплатни процедури за определен проблем. Имаме и активно участие в международния Боуен бюлетин със статии и материали от България.

 

През декември 2015 г. направихме първата такава инициатива, която беше посветена на бебешките колики. Със събраните данни проведохме проучване за ефекта от терапията върху бебенцата. Правили сме кампании за бронхиална астма, камъни в бъбреците, стрес, нощно напикаване. Радвам се да кажа, че всички участвали в кампаниите намираха подобрение на състоянието си след тях.

 

През август месец за пореден път ще участваме на два спортни маратона - “Персенк Ултра” и “K3 Ultra”. Ще присъстваме на терен и ще предлагаме Боуен сеанси безвъзмездно.

 

Подкрепяме и членската маса на Боуен терапевтите, за да поддържаме високото им професионално ниво. Организираме образователни лекции, водени от медицински специалисти.

 

Планираме и нова инициатива сега, след като в последните две години бяхме силно възпрепятствани от коронавируса. Ще опитаме да изградим нова кампания върху нарушенията на съня през месец октомври 2022 г. 

 

Има хора, които се оплакват, че не могат да заспиват спокойно, или такива, които се будят посред нощ, след което не могат да се върнат към съня си отново, или пък имат повърхностни нива на съня и на сутринта, макар да са спали цяла нощ, все пак се будят изморени. Ще колаборираме с медицински екип, занимаващ се активно с разстройствата на съня. Ще се радваме да помогнем на повече хора.