Физическите упражнения, подобно на хранителния режим, играят важна роля в създаването на по-голямо разнообразие от чревни бактерии. Това намалява риска от затлъстяване и усложнения, свързани с наднорменото тегло. 
 
За целите на проучването изследователският екип от Университетския колеж на Корк, Ирландия, и Националния университет на Ирландия вземат фекални и кръвни проби от 40 професионални спортисти, играещи ръгби, докато те са в средата на строга програма за подготовка. Идеята е да се оценят чревните бактерии в организма им и начина, по който те биват повлияни от физическите упражнения. 
 
В червата ни живеят милиарди бактерии и разнообразието и пропорциите им влияят на усвояването на храната и енергията от нея.
 
Пробите от елитните спортисти са сравнени с тези на 46 други хора, които спортуват, но не се занимават професионално, и са в добро здравословно състояние. 
 
Установява се широк и разнообразен спектър от бактерии сред професионалистите, както и много по-висок процент на Akkermansiaceae – бактерия, която се свързва с по-ниски нива на затлъстяване и други метаболитни нарушения. 
NEWS_MORE_BOX
 
Участниците и в двете групи отговарят на въпроси, чиято цел е да се оцени колко често те консумират 187 различни хранителни продукти. Те дават информация и относно физическите упражнения, които те извършват, през четирите седмици преди началото на проучването. 
 
От резултатите става ясно, че спортистите, които професионално се занимават с ръгби, консумират повече от всички групи храни, което означава, че в техния хранителен режим има значително по-голямо разнообразие.
 
Специалистите поясняват, че комбинацията от хранителен режим и физически упражнения оказват влияние на чревните бактерии. 
 
Данните са поместени на страниците на British Medical Journal