Физическите упражнения предпазват мастните тъкани от промени в нивата на възпалението и в метаболизма на мазнините, причинени от преяждане в продължение на една седмица, твърдят изследователи. 
 
По време на предишни проучвания става ясно, че преяждането в продължение на седем дни може да наруши гликемичния контрол и инсулиновата чувствителност. Докато упражненията са свързани със защитен ефект срещу метаболитни увреждания, причинени от прекомерна консумация на храна, спецификата на начина, по който те засягат структурата и функцията на мастните тъкани, не е напълно изяснена.
 
По време на настоящото пилотно проучване специалистите от Мичиганския университет в САЩ изследват четирима възрастни, които са слаби и активни. Те консумират с 30% повече калории, в сравнение с нормалния им седмичен прием. През експеримента участниците продължават редовните си навици, свързани с физическата си активност – най-малко 150 минути аеробни упражнения и поне 6 дни упражнения в седмицата. 
 
Изследователският екип изследва глюкозния толеранс и проби от коремните мазнини преди и след седмицата на преяждане. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
От анализа става ясно, че има тенденция за повишаване на маркерите на възпаление, след седемте дни на преяждане сред участниците, които не се упражняват. Въпреки това, става ясно още, че сред тези, които извършват физически упражнения, преяждането не повишава съдържанието на протеини в маркерите на възпаленията в мастната тъкан. Сред участниците също така не се наблюдава и промяна в глюкозния толеранс или липолизата – химическото разграждане на мазнините. 
 
Специалистите заявяват, че предварителните констатации затвърждават вече наличните открития в областта и са в подкрепа на защитната роля физическите упражнения
 
Данните са представени от American Physiological Society.