Редовната физическа активност значително повишава стабилността и силата на мускулно-скелетната система, което води до по-нисък риск от травми и наранявания.

 

Това прави тренировките изключително полезни за хората, засегнати от заболяването хемофилия.


 

Физическата активност е препоръчителна не само за пациентите с нарушения в кръвосъсирването, но и за всички останали.

 

Световната здравна организация активно промотира движението като метод за поддържане на оптимално здраве. Пациентите с хемофилия не са изключение.

 

Поради тази причина д-р Киара Биазоли, заедно със своя екип от експерти от отделението по трансфузионна медицина и Центъра за наследствени нарушения, засягащи кръвта, в болницата Маурицио Буфалини в Чезена, Италия разработиха проект, с помоща на който да разберат кога и какви са най-оптималните активности за пациентите с хемофилия.

 

Целта на техния проект, наречен MEMO - Движение за хората с хемофилия, е да предложат модел, който да би могъл да се използва рутинно в практиката при лечението на това заболяване.

 

Движението е от полза и за понижаване на телесното тегло на хората, което само по себе си е рисков фактор за различни сърдечносъдови заболявания, диабет и други.

 

Следователно физическата активност значително подобрява цялостното здраве на хората.

 

Движението е полезно за подобряването на функцията на ставите, но също така може да подпомогне за подобряване на костната плътност и да намали риска от кървене в ставите.

 

При по-рисковите пациенти, засегнати от хемофилия, експертите препоръчват различните упражнения и тренировки да се извършват с особено внимание и под непрестанен контрол, който да предотврати неочаквано кървене.

 

Изследователският екип е мултидисциплинарен, включващ хематолози, мускулно-скелетни специалисти и специалисти по спортна медицина. Заедно те взимат решение, за това кой спорт или дейност са подходящи за съответния пациент.

 

Специалистите препоръчват засегнатите от хемофилия пациенти да бъдат насърчавани от ранна детска възраст да практикуват активно различни спортни дейности.

 

Физическата активност е метод на превенция на различни заболявания, в това число и за пациентите с хемофилия, за които позитивите от укрепване на мускулно-скелетната система са изключително важни. Този метод на профилактика трябва да бъде промотиран по-активно от здравните експерти.

 

Информация за изследването е публикувана в MDedge.com, част от професионалната мрежа на Medscape.

 

Референции:

More exercise for people with hemophilia, experts advise

https://www.medscape.com/viewarticle/969150

https://www.mdedge.com/hematology-oncology/article/252124/bleeding-disorders/more-exercise-people-hemophilia-experts-advise