Физическите упражнения намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, сочи ново проучване.

Всекидневните упражнения, независимо дали са свързани с домакинска работа, ремонт, разходка на кучето и др. могат да се окажат от голяма полза за предотвратяването на деменция, смятат изследователи от американския Национален институт.

В проучването взимат участие 716 души с неустановена деменция. Доброволците са подложени на 4-годишно наблюдение от страна на изследователите. През този период 71 от тях са развили Алцхаймер.

Изследователският екип констатира, че 10% от доброволците, при които се е развила болестта са имали ниска физическа активност през 4 години, в сравнение останалите доброволци, които са извършвали умерена всекидневна физическа дейност.

Физическата активност, макар и минимална, но извършвана всекидневно е от изключително значение за психическото и физическото здраве, обясняват специалисти.

Дори изкачването на стълбите може да подобри когнитивните способности, допълват те.

Данните от проучването са публикувани в сп. Neurology.

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване. Това е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години, макар че съществува и по-ранна форма на болестта, която може да възникне много по-рано.