Много хора асоциират доброто здраве и дълголетието с килограмите си, но числото, което се вижда на кантара невинаги е толкова важно.

 

Със сигурност понижаването на килограмите има благоприятен ефект върху доброто цялостно състояние на хората, но по-важна е физическата активност.


 

Един от многото специалисти подкрепящи това твърдение е професорът по физиология на упражненията в Колежа по здравни решения към Държавния университет в Аризона - Глен Гасер.

 

Изследванията му се фокусират основно върху влиянието на упражненията и диетите върху сърдечносъдовата система и цялостното здраве на човешкия организъм. Проф. Гасер има множество публикации, разглеждащи мускулната ефективност по време на тренировки, както и консумацията и усвояването на кислород по време и след тях.

 

Скорошно проучване, в което участва, разглежда различните позитиви за човека след повишаването на неговата физическа активност.

 

Целенасочената загуба на тегло, а не тази в резултат на травма или сериозно заболяване, много често се свързва с понижаване на смъртния риск. Благоприятните ефекти се забелязват най-много сред хора със затлъстяване или такива с диабет тип 2.

 

Въпреки това обаче, точните килограми, с които се е понижило общото тегло на човека, не водят до различия в риска от леталитет. Това означава, че загубата на повече килограми невинаги означава по-малък риск.

 

Според множество проучвания, в някои от които е включен и проф. Гасер, повече движение и повишена физическа активност, заедно с по-здравословно хранене, което не е свързано с понижено количество храна, са факторите, повлияващи върху доброто цялостно състояние на човека и неговата продължителност на живота.

 

Загубата на тегло може да се обвърже с физическата активност и храната, която консумираме, но само по себе си понижаването в килограмите не означава задължително по-добро здраве.

 

Според различни проучвания упражненията могат да понижат риска от леталитет с поне 15%, а в някои случаи този процент може да достигне до 50.

 

След подобрения в начина на живот рискът от сърдечносъдови заболявания се понижава с 40%. Активните и целенасочени тренировки, при които се полагат някакви усилия, могат значително да подобрят здравето на един от най-важните органи в човешкото тяло - сърцето.

 

При преминаване от най-ниското ниво на физическа активност към по-високо цялостният смъртен риск може да се понижи с 30% до 60%.

 

Следователно за поддържане на доброто състояние и здраве, не е най-важно понижаването в общото тегло. По-голямо значение за цялостното благополучие на човека има неговата физическа активност.

 

Източници:

https://www.webmd.com/fitness-exercise/news/20211228/fitness-vs-weight-loss-health-longevity

https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(21)00963-9

https://chs.asu.edu/glenn-gaesser