Редовната физическа активност има положително въздействие не само върху аеробния капацитет и размерите на мускулите. Според проучвания тя повлиява и много други аспекти – психическото и емоционалното състояние, съня, дори оказва позитивен ефект върху сексуалния ни живот.


Редовно трениращите се чувстват по-енергични през целия ден, спят по-добре през нощта, чувстват се по-спокойни и дори позитивни.


Физическата активност в различни проучвания е доказана като важен елемент в лечението на пациенти с депресия, тревожно разстройство, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и други. Освен това понижава стреса, подобрява паметта, помага за по-добър сън. А в същото време не е нужно да сте фитнес фанатик, за да извлечете посочените ползи.Изследванията показват, че дори и минималната физическа активност – от 10 или 15 минути на ден може да доведе до промяна. Освен това възрастта няма значение, тъй като фитнес инструктурите се съобразяват със състоянието и възможностите на всеки и се съставя индивидуална програма.


Проучванията показват, че редовните упражнения могат да лекуват лека до умерена депресия толкова ефективно, колкото антидепресанти, но без страничните ефекти, разбира се.


Като важен положителен ефект се посочва стимулиране на невралния растеж, намаляване на възпалителни прояви в целия организъм, както и отделянето на големи количества ендорфини. Освен че отделя ендорфини в мозъка, физическата активност помага за отпускане на мускулите и облекчаване на напрежението в тялото.


Същите ендорфини, които ви карат да се чувствате по-добре, също Ви помагат да се концентрирате по-добре и по този начин се улеснява процеса на запаметяване.


Дори кратките упражнения сутрин или следобед могат да Ви помогнат да регулирате моделите си на сън. Ако предпочитате да спортувате преди лягане - релаксиращите упражнения като йога или леко разтягане са по-подходящи.


Дори само няколко минути физическа активност са по-добър вариант, отколкото никакви. Ако нямате време за 15 или 30 минути упражнения или ако имате нужда от чести почивки, това не е проблем. Започнете с 5 или 10-минутни сесии и бавно увеличавайте времето. Колкото повече спортувате, толкова повече енергия ще имате, което ще доведе до увеличаване на времето за тренировка.


Затова не позволявайте натовареният график на работното място, дома или училището да бъде извинение, за да избегнете физическа активност. Движете се винаги, когато намерите време - умът и тялото Ви ще Ви благодарят!