Редовните фитнес упражнения подобрят физическото състояние и увеличават продължителността на живота, сочи ново проучване, публикувано в сп. Circulation.

То е базирано на измерването на метаболитните еквиваленти (Метс), които са индикация за честотата на физическа активност при отделния човек.

В проучването взимат участие повече от 14 хил. мъже на средна възраст, които в продължение на 11 години поддържат добро ниво на физическа активност.

Резултатите показват, че доброволците са намалили с 30% риска от сърдечносъдови заболявания или други проблеми, които могат да доведат до летален изход.

Изследователите са на мнение, че хората, занимаващи се с фитнес или друг вид физическа активност, живеят по-дълго, макар и да не се променя количеството на мазнини в тялото им.

NEWS_MORE_BOX

 

Дори и да не повлияят драстично на редуцирането на излишни килограми, фитнес упражненията подобряват сърдечносъдовата система и здравословното състояние на организма, което е предпоставка за по-дълъг живот, смята кардиологът д-р Тара Нарула.

Редовното физическо натоварване понякога не дава видими резултати, поне не и в началото, но въпреки това има положително въздействие върху доброто функциониране на жизненоважни органи и системи, добавя д-р Нарула.

Специалисти съветват, хората занимаващи се с фитнес и други физически активности, да не се отказват, дори в началото да няма видимо отчитане на отслабване.