В днешно време все повече хора са вдъхновени да включат спорта в живота си. Когато обаче сме в началото на ново начинание, често се случва да ни трябва съвет. Ако решим да се занимаваме по-сериозно с фитнес, във всеки фитнес център има инструктори. Ще споделя положителните и отрицателните страни при тренирането с инструктор. Подготвил съм също и някои съвети за избора на най-подходящия инструктор за теб. 

 

Нека да започнем с позитивите при трениране с фитнес инструктор:1. Квалифицирани експерти

Фитнес инструкторите са квалифицирани специалисти, повечето от тях завършили курсове или имат спортно образование. Те имат опит, разбират от анатомия и физиология на човешкото тяло. Този фундаментален аспект на образование им позволява да разработват оптимални стратегии за тренировки и диети. Могат да ти представят всеки аспект от фитнеса - как да използваш машините в залата, как правилно да изпълняваш упражненията, как да структурираш тренировъчната си програма и как да развиеш здравословни хранителни навици. 


Първата година от фитнес опита ти е от съществено значение и е основа, върху която можеш да стъпиш през целия си живот. Тя носи ключа към твоята бъдеща форма и физическо развитие. Важно е, ако имаш възможност, да я използваш максимално, защото тя представлява период, в който тялото ти е най-гъвкаво и потенциалът за растеж на мускулната маса е на върхове. 

2. Мотивация и ангажимент

Сериозните инструктори са твоите най-добри наставници във фитнес средата. Те имат умението да вдъхновят да превъзмогваш себе си и да те мотивират да постигнеш повече с всяка тренировка. Важно е да разбереш, че прогресът невинаги е лесен. Има дни, когато можеш да се чувстваш изтощен или без настроение. Тук влиза ролята на инструктора - той те насърчава да надскочиш себе си,  дори и в "лоши" моменти. 


Друг аспект е ангажиментът към тренировките и инструктора, който ще ти помага да постигнеш желаните резултати. Когато решиш да тренираш три пъти седмично (например), правиш обещание - не само пред себе си, но и пред треньор си. Това обещание става мощен мотиватор да не пропускаш тренировки, дори и когато не си в настроение. С това си действие, демонстрираш настойчивостта си за постигане на целите си. 

 

Но всяко хубаво нещо има и своите негативи...

1. Цената

Както сам предполагаш - наемането на фитнес инструктор може да бъде сериозна финансова инвестиция. Цената за индивидуална тренировка с инструктор е важен разход, който трябва да вземеш под внимание. Някои от инструкторите таксуват отделно различните видове тренировки - при демонстриране на упражнения, при изготвяне на тренировъчен план или съставяне на подходяща диета. 


Част от инструкторите препоръчват използването на не много полезни вещества (стероиди) и така, освен че ти създават повече разходи, поставят под риск здравето ти. Тренировките с подобен тип инструктори може да има тежки последици върху твоето физическо и ментално здраве. Ето защо всеки, който избира да работи с фитнес инструктор, задължително трябва да внимава и избягва подобен тип треньори. 

 

2. Абсурдите на фитнес инструкторите и техните опасни практики

В позитивите по-горе споменах как фитнес инструкторите са квалифицирани и имат богат  опит. Доста от тях обаче, следват грешни методи на трениране и го правят нарочно, защото когато научите основите на упражненията и диетата, то няма да имате нужда повече от инструктор. 


Ще дам за пример мой приятел. Той започна да тренира в близък до него фитнес, негов треньор беше състезател по бодибилдинг. Приятелят ми ходеше дълго време при този инструктор, имаше специално направена програма за тренировка… Без режим на хранене… И това се оказа само началото на поредица грешки. Според направената тренировъчна програма посещенията бяха 7 дни в седмицата по 2 пъти на ден! Обемът от упражнения дневно, бяха като тренировки за 2 дни. Без нито един ден почивка по 2 пъти на ден! Заплащането беше седмично, без значение дали си пропуснал посещение. Според думите на инструктора: „Ако имаш желание, ще идваш всеки ден!“. Мисля, че е излишно да кажа, че прогрес във фитнеса с този инструктор не се постигна. Добрата страна на историята е, че приятелят ми си тръгна преди да е станало много късно. 


Има фитнес инструктори, които водят грешно начина си на трениране, клиентите не прогресират, не знаят какво да правят във фитнеса, ако треньорът го няма и така се печели на гърба на мотивирани и наивни хора. 


Един наистина добър инструктор е необходимо да те следи постоянно във фитнеса, дали изпълняваш правилно упражненията си и да показва, където грешиш. Инструкторът изготвя режим на тренировка, съобразен с предпочитанията ти и нивото ти на физическа подготовка. Той следи тренировките ти и записва всеки път с какви килограми и повторение е минала тренировката, за да може да следи твоя прогрес. Диетата ти трябва да се състои от базовите знания за храната и елементите, които инструкторът трябва да обясни. Той може да определи какви макронутриенти трябва да е консумират според индивидуалните ти нужди. Не, да напишеш риба, салата и т.н., а да напишеш - X калории, от тях X протеин, X мазнини, X въглехидрати. 
Забелязал съм, че при жените диетите обикновено са прекалено строги. Няма как да приемаш 800 калории на ден и да очакваш, че това е здравословно. Диетата и тренировките трябва да са предизвикателни, но съставени така, че да можеш да ги изпълняваш, а не да оставиш душата си на пода в залата.

 

И след всичко споделено до тук да се запитаме дали наистина е нужен фитнес инструктор? 


В интернет пространството има множество достъпни безплатни ресурси, чрез които можеш да се запознаеш със света на фитнеса. Всяка необходима информация относно диети и тренировки може да си набавиш самостоятелно при условие, че се информираш правилно. Водещият принцип трябва да бъде: здравословно.


И внимавай във фитнеса – познанията и информираността са ти нужни, за да намалиш риска от наранявания и контузии.

 

Референции: 
"Time course of muscle growth, and its relationship with muscle strength in both young and older men during 2 years of resistance training" published in PLOS One (2018.) 
"Time course for arm and thigh muscle thickness changes following bench press training" published in European Journal of Applied Physiology (2016)