Часовникът се смени и лятото най-накрая е "официално“ приключило. Тъй като сутрините са загърнати в тъмнина, а вечерите - в хлад, последното нещо, което най-вероятно искате, е да започнете тренировки. Нека обаче ви убедим защо есента е идеалното време от годината за тази цел.

 

  • Упражненията подобряват настроението

Листата се променят и падат, с тях и температурите, а дните се скъсяват. Въпреки че еуфорията покрай тиквените изделия започва да расте, това е за сметка на серотонина – хормонът, който регулира настроението и подпомага усещането за щастие. Спадът на този съществен химикал можем спокойно да припишем на липсата на светлина. Двигателната активност обаче увеличава скоростта и честотата, с която серотонинът се освобождава в мозъка. Допълнително, редовните упражнения стимулират производството на триптофан - аминокиселина, която мозъкът използва за синтеза на серотонин.


 

  • Упражненията подпомагат имунната система

Есента полага основите на грипните сезони. Както обаче посочват специалистите, умерените упражнения са най-полезни за имунната система, бездействието е вредно, а крайностите в тренирането дори могат да се окажат опасни. Ето защо дори 20-минутните тренировки могат да помогнат на организма да се защити срещу студенолюбивите патогени.

 

  • Упражненията са дългосрочна инвестиция

Шортите, които носихте миналото лято, могат да ви се струват като далечен спомен. Но ако не вземете мерки през дългите студени сезони до следващото лято може и да не ви стават. Така че тренировките през есента са само началото на една дългосрочна инвестиция за тялото, което желаете.

 

  • Упражненията се нуждаят от рутина

Лятото, с всичките си спорадични социални събития, затруднява значително рутината, която се изисква за един адекватен тренировъчен режим. Есента обаче идва с по-структурирано време, което го прави идеалния сезон да започнете своите упражнения.

 

  • Упражненията не толерират извинения

Времето често се превръща в оправдание за прокрастиниращите хора. Лятото е твърде горещо, а зимата – твърде студена. Няма угодия. Есента, от друга страна (особено през т.нар. „циганско лято“), предлага условия, подходящи за упражнения на открито. Без повече извинения!

 

  • Диетата е също толкова важна, колкото и тренировките

Цвекло, тиква, моркови, царевица, картофи, тиквички и патладжани – това са зеленчуците, които не само придават цветовете на есенната трапеза, но и предлагат голям набор от витамини и хранителни вещества за нашата диета. Есента е идеалният сезон за приготвяне на любимите ни зеленчуци, които да допълнят тренировъчния режим.