Енергийните напитки, които съдържат кофеин, могат да променят начина, по който бие сърцето, предупреждават експерти. Екип учени от Университета в Бон, Германия, наблюдават сърцата на 17 души, час след като те са изконсумирали енергийна напитка.
 
Анализът сочи, че свиванията на сърцето са по-енергични, след  консумацията на подобна напитка. Учените обясняват, че количеството кофеин в енергийните напитки е до три пъти по-голямо, в сравнение с останалите напитки като кафе или кола. 
 
Познати са много странични ефекти, свързани с прекомерната консумация на кофеин, включително учестен пулс, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане. Изследователите дават на участниците напитка, която съдържа 32 мг на 100 мл кофеин и 400 мг на 100 мл друго химическо вещество - таурин.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Експертите показват как лявата камера на сърцето, която изпомпва кръвта, започва да се свива по-енергично само един час след като енергийната напитка е изконсумирана. 
 
Все още не е ясно как тази промяна, вследствие на енергийните напитки, влияе върху ежедневната или спортната активност. Не е ясно също така и въздействието й върху хора, страдащи от сърдечни заболявания
 
Въпреки това, изследователите съветват тези, които страдат от нерегулярен сърдечен ритъм, да не консумират такива напитки.