Според учени редовните физически натоварвания могат да редуцират високите стойности на кръвното налягане с близки стойности до тези, които се постигат чрез приема на антихипертензивни медикаменти.


Изводът е направен на база почти 400 проучвания, които разглеждат ефективността на различни медикаменти и физически упражнения върху стойностите на кръвното налягане.


В Англия броят на прескрипциите (рецептите) за медикаменти срещу високо кръвно е скочил с приблизително 50% в рамките на 10-годишен период (от 2006 до 2016 г.).Според специалистите пациенти с високи стойности на кръвното налягане трябва да бъдат насърчавани да спортуват, а свободното си време да прекарват в разходки. Тези препоръчки имат отношение и към намаляване на симптомите на тревожност, която все повече зачестява.


Препоръките включват започване на прием на медикаменти след достигане на праг на систолното налягане – над 130 мм живачен стълб.


Но според учените тренировки, включващи продължителни разходки, джогинг, фитнес, могат да бъдат дори по-ефективни от някои медикаменти за понижаване на кръвното налягане.


Според изследователите комбинацията от няколко упражнения, изпълнявани в програма с по-дълга продължителност биха имали особено добър ефект за сваляне на високите стойности на кръвното налягане. Подходящо е комбиниране на плуване, бягане, разходки, включително и упражнения с гири и тренировки за разтягане.


Като позитиви на физическите упражнения, които да изместват постепенно някои от медикаментите от хипертензивната терапия са намаляване сметките за лекарства, както и избягване на риска от проявата на странични ефекти на фона на една комбинирана терапия от няколко медикамента.


Изводите, които се правят в изследването са на база 197 проучвания, свързани с въздействието на физическата активност върху кръвното налягане и 194 проучвания, свързани с действието на различни антихипертензивни медикаменти. Изследвани са общо около 40 000 хиляди лица.


В обзорната публикация се обобщава, че пациентите не трябва да спират медикаментозната терапия, но да се наблегне на спортните занимания като важен елемент за здравето на организма. Важно е да се отбележи, че медикаментозната терапия има важно значение в превенцията на високи стойности на кръвното налягане, които крият редица здравословни рискове.