Ако през деня е невъзможно да се отдели време за спортуване, сутрешната тренировка може да е решението за мнозина. Физическото натоварване преди закуска носи редица ползи – завишена енергия през деня и подобрено качество на съня през нощта, както и по-добър контрол над теглотосутрин се горят повече калории.
 
Плюсовете на сутрешното спортуване са много, но най-големият е, че лишават практикуващите от намирането на извинения за отмяната му: трафик, работене до късно, непредвидени събития, умора след дългия работен ден – всички те изчезват при ставане от сън с 30 минути по-рано от обикновено.
 
Белгийско изследване от 2010 г., публикувано в Journal of Physiology, разкрива защо сутрин се губят повече калории. След известно наблюдение на стотици участници в изследването, учените ги поставят на специален режим: 60-90 минути умерени тренирокви рано сутрин, последвани от закуска, богата на мазнини и въглехидрати. Участниците са с различно телосложение, спортни навици и метаболизъм, но при всички се наблюдава сходен ефект – дори от пребогата на калории закуска не се натрупвала почти никаква излишна телесна маса.
 
Това се дължи на факта, че тялото продължава да изразходва повече калории от запасите си след активно натоварване. Тренирането в състояние на сутрешен глад стапя излишните мазнинни запаси със завидна скорост. При загуба на мастна тъкан и засилване на мускулната, тялото започва да изразходва дори още повече калории, което усилва ефекта и прави контрола над телесното тегло много по-лесен и ефективен.
 
Американски учени от Appalachian State University откриват, че хора, подемащи минимум 30 минути сутрешна аеробна активност, се наслаждават на по-здрав и продължителен сън от хората, спортуващи в следобедните или вечерни часове. Дори при завишени нива на стрес, умората до 22-23 часа става непоносима след сутрешното натоварване и дълбокият сън е почти гарантиран.
NEWS_MORE_BOX
 
Спортуването в ранните часове има и друг плюс – значително подобрено настроение. Физическото натоварване предизвиква освобождаването на ендорфини – хормони, свързвани с доброто настроение, водещи дори до лека еуфория при трениране на гладно.
 
Ендорфини се освобождават не само при спортуване, но и при: възбуда, болка, консумиране на пикантна храна, изпитване на любовни чувства и сексуална активност; веднъж освободени в тялото, те водят до аналгезия и чувство за щастие и задоволеност. Активизирането им в ранните часове води до затихващо, но по-силно освобождаване на ендорфини през целия ден.
 
Начинаещите или ставащите трудно рано сутрин, могат да започнат с проста система от упражнения и разтягания, а след няколко дни да преминат към по-натоварващи активности: тичане, на пътека или навън, когато е възможно, изкачване на стълби, набирания на лост, каране на колело или велоергометър и различни комбинации от лицеви опори, коремни преси, клекове, упражнения с дъмбели и др.