Здравословните ползи от физическото натоварване се дължат до голяма степен на клетъчното разграждане, сочи ново проучване, публикувано в списание Nature.

 
Разграждането на клетъчно ниво помага за ускоряването на метаболизма и нормализиране нивата на кръвната захар, се посочва в проучването.
 
Автофагията е клетъчен процес, който при нарушена доставка на хранителни вещества, се активизира и започва да черпи нужните вещества чрез разграждането на собствените си компоненти.
 
По този начин клетката отговаря на усещането за глад на организма и го захранва с енергия до набавянето на важни хранителни вещества.
 
Автофагията се активизира най-силно по време на силови упражнения или физическа активност, което благоприятства по-бързото намаляване на излишните килограми, а това подобрява здравословното състояние като цяло.
 
Учените са на мнение, че стимулирането на автофагията посредством физическа дейност може да намали нивата на кръвна захар и риска от диабет.
NEWS_MORE_BOX
 
Проучването показва, че въпреки усърдните и чести физически натоварвания при някои организми автофагията не може да е толкова ефективна, което се дължи на генетическа обремененост.
 
Някои изследователи са на мнението, че автофагията е функции на вродения имунитет, тоест представлява естествена защита срещу някои смъртоносни вируси, като енцефалит.
 
Изследователският екип се надява на допълнителни проучвания с цел разширеното изучаване на автофагията, което може да допринесе за предотвратяване риска от развитие на различни заболявания, като диабет, рак, невродегеративни заболявания, стареене и други.