Първа част на материала

 

Субстанции, които подпомагат метаболизма


  • Коензим Q10 (CoQ10)
  • Витамини от група В – витамин В6, витамин В12, фолиева киселина, тиамин, ниацин
  • Аминокиселини – креатин, карнитин, тирозин, фенилаланин, таурин.Тези вещества по принцип се съдържат в тялото ни, получаваме ги чрез храненето. Извличат се от растителни, животински продукти или се синтезират по химичен път. Изброените вещества участват в процесите на обмяна на веществата, свързани са с образуването и разхода на енергия. При дефицита им метаболитните процеси се забавят, в резултат на което се чувстваме безпричинно уморени.
 Могат ли да тонизират, приети като хранителна добавка?
При здравословен и балансиран режим на хранене се набавят всички есенциални витамини и аминокиселини и приемът на тези вещества във вид на добавки, не е необходим. При положение, че организмът не страда от дефицит на коензим Q10 и карнитин, не е ясно дали допълнително внесените количества ще заредят с енергия.


Вероятно полза ще има при дефицит в организма на коензим Q10, карнитин и витамин В. Според специалистите недостигът им сред населението е по-разпространен, отколкото се предполага.

 


Кой изпитва недостиг от коензим Q10, карнитин и витамин В?
Хората, които спортуват усилено е по-вероятно да изпитат недостиг от коензим Q10, карнитин и витамини от група В.
Засегнати са и тези, които се подлагат на драстични или ограничителни диети, както и приемащите лекарства, като киселинни блокери, противовъзпалителни болкоуспокояващи или антибиотици.


Креатинът може да подобри процесите на отделяне на енергия в някои случаи. Повишава физическата способност при пробег на дълги разстояния. Трябва да се знае обаче, че като добавка носи някои рискове. Има данни, че влияе на процесите на потене, води до дехидратиране на организма, напрежение в мускулите и мускулните крампи.  Ето защо взимането на добавката има смисъл само при професионалните атлети.

 


Добавки с калории
Всяка храна, която приемаме съдържа определено количество калории и ни зарежда с енергия. Третата категория хранителни добавки са тези, които са високо енергийни и се състоят от високо количество концентрирана... захар или други прости въглехидрати. Тези добавки и храни, подобно на захарта, се усвояват лесно от организма. Такива са енергийните напитки и десертите, които се предлагат във фитнес центровете.


Енергийните напитки са полезни за атлетите, особено по време на маратон, тъй като зареждат спортиста с нова енергия без да се налага тялото да организира процеси за преобразуване на тъканните запаси, но при останалите случаи, за неспортистите, ефектът им е слаб, според експертите.

 

Продължението на материала.