Обикновено през пролетта обратно на затоплянето на времето, удължаването на деня и възраждането на природата, се оплакваме от умора. Случва се и да посягаме към предлагащите се в аптеките комплекси витамини с надеждата да се ободрим и подобрим работоспособността си.
Все повече се консумират и специализирани енергийни напитки, популярни сред по-младите поколения, при удължен работен ден и стресови периоди.
Ежедневието днес е трескаво, както никога преди и се случва да се нуждаем от средства, които да ни помогнат да поддържаме темпото. Да, но кои витамини, хранителни добавки и енергийни продукти в действителност действат?
Експертите са предпазливи и не дават категоричен отговор. Някои от предлаганите продукти имат ефект, но те трябва да се избират внимателно, според нуждата и случая.Кои добавки са ефективни?
Преди да се насочите към определена добавка трябва да си изясните от каква енергия се нуждаете и за какъв вид дейност „не ви достигат сили“.


Добавките, от които се нуждае един атлет, стремящ се за секунди да запази и подобри най-доброто си време, и средно статистическия човек, който цели да поддържа тонуса си, са крайно различни.


За да се изясни ефекта им, целесъобразно е добавките да се разгледат в три групи:

  • стимулиращи, които ускрояват метаболитните процеси,
  • субстанции, които подпомагат на метаболизма, т.е. осигуряват необходими вещества за нормалното протичане на процесите по отделяне на енергия от клетките,
  • и вещества, които осигуряват на организма гориво, или калории.Добавките от всяка група действат по различен начин. Предлагат се и продукти, които съчетават ефектите.


Стимулиращи средства:

  • кофеин и източници на кофеин като кафе, гуарана, йерба мате и кола,
  • зелен чай,
  • капсацин (лют червен пипер),
  • жен-шен,
  • битер портокал, особено съставката синефрин в него.

 Ако се чувствате без сили следобед, то тогава се нуждаете от стимулиращи добавки. Най-популярната е кофеинът. Предлагат се различни енергийни напитки в комбинация с кофеин, екзотични билки и аминокиселини. Само че дори продуктът да съдържа 25 различни съставки, тази, която ще тонизира в действителност, е кофеинът.

Кофеинът, както и подобните му кофеино подобни съставки, ускоряват процесите на обмяна на веществата за ограничен период от време. Според експерти кофеинът подобрява мисловния процес, а при атлетите помага да се избегне изтощението.


Въпреки че някои продукти изглеждат като алтернатива на кофеина, единствено той и подобните химични субстанции имат тонизиращ ефект. Кофеин и кофеино подобни вещества се съдържат в колата, йерба мате и гуарана.


Зеленият чай също съдържа кофеин и близката съставка, офилин, както и антиоксидантното вещество EGCG (epigallocatechin gallate). Разглежда се отделно, тъй като комбинацията от трите вещества има ободряващо въздействие върху организма.


Жен-шенът не съдържа кофеино подобни вещества, но съставките му стимулират. Ефектът е умерен. Жен-шенът се използва в различни билкови съчетания за тонизиране. Все още обаче не се разполага с научни данни, които да доказват ползата му.
 

Ефектът на Сибирския жен-шен (Eleutherococcus senticosus) е проучен от руските космонавти. Резултатите показват подобряване на издръжливостта и прилив на физическа енергия.


Капсацинът е вещество, което се съдържа в лютия червен пипер и също дава индикации за "енергийно зареждане".


Синерфинът, намиращ се в битер портокала, действа подобно на кофеина. Тази съставка обаче все още не е изучена достатъчно, не са известни и потенциалните рискове и странични ефекти върху здравето при приема й. Синерфинът е вещество, подобно на ефедрина, активната съставка на ефедрата. Преди време беше пусната хранителна енергизираща добавка от ефедра, но тя се изтегли от пазара през 2004 година, заради вредно влияние върху здравето на ползващите я. Експертите предполагат, че битер портокалът е по-безопасен от ефедрата. Тепърва предстои по-сериозното клинично проучване на синерфина.Ще въздействат ли тези добавки на организма и ще заредят ли с енергия достатъчно?
Да, ще повлияят на тонуса. Изброените стимулиращи вещества имат свойството да ускоряват метаболитните процеси в организма за известно време, с което и зареждат с енергия, но дали ще помогнат повече от чаша кафе е съмнително...


В продължението: други тонизиращи вещества