Намалената физическа активност, заемането с месеци на статични пози, поради естеството на работа постепенно водят до слепване на фасциалната тъкан и затрудняване на функцията ѝ. Последващи травми, претоварвания и стрес могат да доведат до допълнително затруднение на функцията на фасцията и дори формирането на т. нар. миогелозни точки.


Все повече е броят на пациенти, които се оплакват от хронична умора и дори болка в различни части на тялото – рамене, врат, кръст, таз. Все още е малък процентът на пациенти, при които се диагностицира фибромиалгия, но все повече започва да се говори и за т. нар. миофасциален синдром.


Фасциалната тъкан е тази, която закрепва, стабилизира и отделя мускулите и вътрешните органи. Тя се дели на няколко типа, според разположението си - повърхностна, дълбока и висцерална или париетална. Друга по-рядко използвана класификация е по нейната функция и анатомично местоположение.Миофасциалният синдром се развива, както при спортуващи или извършващи тежък физически труд, така и при пренатоварвания, след дълго обездвижване и дори залежаване. С началото на новата година е характерно т. нар. „започване на чисто“, при което голяма част от нечесто спортуващи лица започват активни тренировки за кратък период от време. Но подобни начинания са рискови за възникването на травми, следствие претоварване.


В някои случаи се създават предпоставки и за формиране на уплътнения по хода на фасцията, които носят името още пускови или тригерни точки. По определение, пускова точка е силно болезнена точка върху уплътнена част от мускул, която реагира при натиск, а болковото усещане ирадиира към съседен мускул или зона, с прояви на двигателни и автономни смущения. Миофасциалните пускови точки се разделят на активни и скрити (латентни).


Основният симптом на миофасциалния болков синдром е моментна или по-продължителна болка в мускулите, в области като долната част на гърба, шията, раменете, гърдите. Други симптоми на миофасциална болка включват чувствителен при допир, чувство на парене, смъдене или бодежи.


Налице могат да бъдат още болки в засегнатата зона при движение до чувство на слабост в засегнатия мускул. Болката може да продължава дълго време и да се влошава при разтягане или напрягане на мускулите.


Характерно за болката при миофасциален синдром е, че присъства главно в една област на тялото (засяга се един мускул или мускулна група), за разлика от други синдроми на болка в меките тъкани, като синдром на хронична умора или фибромиалгия, където болката е генерализирана най-често.


Синдромът на миофасциална болка може да доведе до нарушение на съня на пациентите, като често се оплакват от затруднения с намирането на удобна поза.


В повечето случаи синдромът на миофасциална болка се дължи на комбинация от различни фактори.


Редица заболявания и състояния допълнително влошават миофасциалната болка. Такива са сколиоза, различна дължина на крайниците, хипотиреоидизъм, дефицит на витамин С, на желязо, инфекциозни заболявания, прием на някои медикаменти, хронична умора и хронично недоспиване.


Значение имат още неправилна работна поза и стойка, наднормено тегло, дълъг престой в статична поза на бюро, наранявания на меките тъкани, хипотермия и принудително продължително ограничаване на двигателната дейност, следствие на наранявания или операции.


Прилагат се два подхода за облекчаване симптомите на миофасциална болка и съответно, свързаните с нея зони на повишено съединителнотъканно напрежение и пускови точки.


Единият се състои в използване на неинвазивни методи като ултразвук терапия, нискочестотен лазер, нискоинтезивна лазер терапия, транскутанна елекроневро стимулация, както и някои други похвати и техники на физикалната и мануалната терапия като разтягане, постизометрична релаксация, масажи – класически, дълбоко тъканен, изцеждащи похвати, поставяне на вендузи и други.


Другият вид методи са медикаментозните, при които освен обезболяващи и противовъзпалителни, се прилагат и миорелаксанти, а в по-тежките случаи и антидепресанти.


Референции:
1. Myofascial pain syndrome, Cleveland Clinic;
2. Myofascial pain syndrome - Diagnosis and treatment, MayoClinic;
3. Myofascial Pain, Physiopedia.