За всеки, който иска да се предпази от настинка и грип, редовните фитнес натоварвания са най-удобното и доказано ефективно превантивно средство. Умерените фитнес тренировки са изключително мощен имуностимулант и според някои проучвания намаляват риска от вирусни или бактериални дихателни инфекции с поне 50%. Веднъж след като сме се разболяли обаче, ситуацията коренно се променя.

 

Фитнес тренировките са идеални за превенция, но не и за допълване лечението на грип и настинка.


 

Проучванията сочат, че физическото натоварване не оказва пряк ефект върху продължителността или тежестта на боледуването, както и върху скоростта на възстановяване на огранизма след инфекцията. Позитивен ефект не е установен нито от анаеробните, нито от аеробните, или кардио упражнения. Има данни обаче, че при грип или друго инфекциозно заболяване, протичащо с треска и висока температура, фитнес натоварванията може да имат негативен ефект.

 

Проучвания сред активни спортисти показват, че най-тежко протичат инфекциозните заболявания при тези от тях, които поддържат високата си активност в периода на боледуване. Научните данни сочат, че от една страна, борейки се с вирусната инфекция, организмът реагира много слабо към физическото натоварване и не може да оползотвори всички ползи от него. От друга страна, омаломощавайки физическите сили на организма си с фитнес натоварване, отслабваме и активността на имунната си система и по този начин компрометираме борбата й с микробите.

 

Проблемът при високата физическа активност по време на грип, настинка или друго вирусно заболяване идва от факта, че тя стимулира кръвообращението, с което улеснява разпространението на вируса в тялото. Такива състояния се асоциират с повишен риск от развитие на хронични здравословни проблеми.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Документирани са случаи, при които хора, трениращи активно по време на вирусно заболяване, развиват синдром на хроничната умора, който оказва траен ефект върху физическия потенциал на тялото им за дълъг период напред във времето.

 

Тези данни развенчават един много популярен мит, според който треската при грип и настинка може лесно да се облекчи с физическа активност и обилно изпотяване.

 

Отказването от тренировките за по-дълъг период от време е горчив хап за почти всеки, поддържащ редовна физическа активност. Но при грип, настинка и други вирусни заболявания, протичащи с болки в мускулите и ставите, този хап е за предпочитане пред много по-дългосрочните негативни последствия, които може да настъпят, ако на тялото не се даде необходимото време за възстановяване.