Ако смятате, че имате нужда от малко по широки или пък по релефни рамене, то след като приключите с базовото упражнение „Раменни преси”, което представих преди време, включете и това упражнение „Разтваряне с дъмбел встрани” от опора с една ръка. Това е едно изключително добро упражнение за акцентиране външната (страничната) част на раменете, което дава аткрактивната им V-образна форма.
 

Изпълнение на упражнението „Разтваряне на дъмбел встрани” от опора с една ръка

За да изпълним упражнението максимално качествено е необходимо да вмъкнем към своята екипировка и „фитили”(какв предствляват те ще научите във видео материала по долу).
 
1. Заемете изходно положение – хванете се здраво с една за стабилна конструкция във фитнес залата(удобен за целта уред). 
 
2. Отпуснете се под диагонал, като в другата си ръка сте захванали здраво дъмбел (гира) и ръката е леко сгъната в лакета.
 
3. Поемете дълбоко въздух и започнете да разтваряте плавно ръката си нагоре, имитирайки летене на птица и издишвайки равномерно. За тази цел лакета, трябва да е водещ, т.е. китката да не отива по-нагоре от лакета. След като достигнете най-горната точка на движението, започнете движението обратно – вдишвайки постепенно.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Запомнете! Активната ръка, не трябва да е стегната, а свободна. Представете си, че все едно имате само рамо, а ръката ви е кука, на която сте закачили дъмбела. 
 
Вижте по подробно изпълнението упражнението във видео материала.
 
Правете по 12-15 повторения в работна серия в случай, че целта е релеф (с 30 - 60 секунди почивка между работните серии). И 8 повторения в случай, че целта е обем (с 1 – 1 ½  минути почивка между работните серии).
 
Внимание! Винаги загрявайте предварително посредством велоергометър и/или крос. Ползвайте сигурен тренировъчен партньор и/или фитнес треньор за по-голяма сигурност и качество в тренировката, както и специализирана екипировка.