Д-р Стефан Церовски, дм, е специалист ортопед-травматолог с многогодишен опит. 
Завършил е Медицински университет - София през 2015 г. и има придобита специалност „Ортопедия и травматология“
Специализирал е в редица реномирани клиники в Германия, Австрия и Швейцария, включително Inselspital в Берн, Швейцария, Unfallkrankenhaus и Университетска клиника Münster в Германия, Institut für makroskopische und klinische Anatomie в Австрия - AOTrauma Kurs: Becken und Azetabulum Graz през 2017 г. и Pediatric Fractures Sofia 2018 г. - Implantcast academic knee workshop for young specialists Buxtehude през 2017 г.. Преминал е успешно и теоритично-практичен курс по лечение на еквиноварусно ходило по метода на Понсети. 
Обект на интереса му са: консервативно и оперативно лечение на ортопедичните заболявания от дегенеративен характер, артрозни изменения на ставите, минимално инвазивно ендопротезиране, компресивни синдроми на периферни нерви, травматични състояния при активни спортисти, профилактични прегледи при новородени, профилактика на ортопедичните проблеми при деца и подрастващи. 
От 2017 г. досега д-р Церовски е част от екипа специалисти на УСБАЛО "Проф. Бойчо Бойчев".
Член е на Българска ортопедична и травматологична асоциация, European Hip Society, AO Trauma и БЛС. 

 

 - Д-р Церовски, на каква възраст детето трябва да бъде заведено на профилактичен преглед при специалист ортопед и защо е важен този преглед?Препоръчителен е прегледът на детето на 45-ия ден след раждането с цел профилактика на луксация на тазобедрена става. Уместно е провеждане на вторичен преглед след четвъртия месец за оценка на осификационните центрове на тазобедрените стави. 

 

 - Кои са най-честите проблеми при децата, с които се сблъсквате като специалист?


Може да разделим децата на две възрастови групи – до 6 и над 6 години. В ранна постнатална възраст най-честите притеснения от страна на родителите са свързани с оформянето на черепа и стойката на главата. Над 6 години - болезнено плоскостъпие, сколиоза  и деформация на гръдната стена.

 

 - За какво трябва да следи един родител, ако детето няма конкретни оплаквания? Походка, поза при седеж...


Асиметричността при походка или болезнени долни крайници след игра показват необходимостта от преглед на детето от детски ортопед.
Стойката на децата в мнозинството от случаите е генетично заложена. Допълнително тя се обуславя и от физическата активност на децата, тяхната склонност да играят с таблет или телефон, асиметрично носене на раници или раници с прекомерно тегло както и наличието на офталмологични патологии, които да изискват по-близка стойка при четене.
Най-честите причини за изкривяване на гръбначния стълб в детска и юношеска възраст са порочната или неправилната стойка при децата. Адолесцентната идиопатична сколиотична деформация или сколиоза е най-честата ортопедична патологична диагноза. Честотата на сколиозата е между 8-10% с уговорката, че трябва да бъдат разграничени порочната стойка и сколиозата.
Най-ясните белези са сколиоза са височината на рамената и височината на лопатките в изправено положение. При чести болки в кръста също се препоръчва консултация със специалист. 
Има два основни фактора, които родителите трябва да следят. На първо място, наличието на болка и на второ лесна уморяемост. Симптомът, за който следим при децата е болезненост в ходилата, уморяемост при игра или асиметричност.
В детска възраст не може да се говори за единичен синдром. С цел проследяване на децата, трябва да се следи комплексното състояние.
Профилактиката на гръбначните изкривявания при подрастващи е задължителна в периода на активния адолесцентен растеж и деформации от този характер трябва да бъдат третирани своевременно с гимнастика, упражнения по метода на Катерина Шрот, корсетолечение при напреднали деформации и в редки случаи оперативна терапия. 

 

 - Какво влияние оказват тежките ученически раници върху гръбначния стълб на децата?


Едно от по-сериозните проучвания, докладвани за връзката между характеристиките на раницата и сколиозата е публикувано от McKenzie през 2003г. , което обобщава, че подходящата раница е тази, която пасва на отделния индивид, намалява носеното тегло, както и също може да редуцира тегло. 
Някои проучвания показват, че раницата не трябва да тежи повече от 10% от телесното тегло на детето. В крайна сметка най-важно е да наблюдаваме позицията на гърба след поставянето на раницата. Някои проучвания от Саудитска Арабия показват, че раницата не трябва да тежи повече от 5% от теглото на детето.
На територията на нашата страна няма статистически доказани проучвания, че тежестта от ученическите раници може да доведе до сколиотична деформация, но е установено клиничното значение за нарушения баланс и мускулна болка.

 

 - Какъв вид физическата активност е здравословна и каква бихте препоръчали?


Физическата активност трябва да бъде съобразена с потребностите и желанието на децата в различните възрастови групи.

 

 - Препоръчвате ли повишена физическа активност на пациентите си преминали лечение, дори оперативна намеса?


Възстановителния период е строго индивидуален за всеки пациент, но от ортопедична гледна точка рехабилитацията в някои от случаите е по-значима от оперативната намеса и имобилизацията.

 

 - Трябва ли спортуващите хора да посещават периодично ортопед-травмотолог?


Бих казал, да, за децата, спортуващи художествена гимнастика и балет, особено през периода на пубертета.

 

 - Има ли лечение сколиозата?


Да. В зависимост от степента на изкривяване и възрастта на началната проява, деформацията може да бъде третирана, както консервативно, така и оперативно.

 

 - Задължително ли е използването на стелки и как те могат да коригират походката, да подобрят стойката на човек?


Стелките и ортотичните средства се изписват най-вече при наличие на системен феномен. Стелките са средство за поддържане на нормалното разпределение по надлъжния и напречния свод на ходилото, но не лекуват плоскостъпието, ако то е заложено генетично по всяка вероятност ще се прояви в някоя от двете си форми - симптоматична или асимптоматична.

 

 - Какви съвети като специалист бихте дали на работещите на бюро хора и ученици?


Неминуемо принудителния продължителен седеж има влияние върху натоварването във високия отдел на гръбначния стълб. Радикулитите, болестите от пренапрежение, ангажиращи горния крайник, са често срещани при хора, работещи на бюро. Има огромен брой публикации по тази тема и в обобщение бих казал, че неколкократното раздвижване в комбинация със спортна рутина няколко пъти седмично е добър метод за превенция на ортопедични заболявания. Също така бих и препоръчал седеж върху топка за пилатес няколко пъти дневно по време на работа. 

 

 - Какво влияние върху опорно-двигателния апарат оказва наднормено тегло, както при децата, така и при възрастните?


Повишаването на телесната маса с 1 килограм увеличава натоварването върху ставите на долния крайник с 3 килограма. И не само. Контролирането на теглото по ИТМ има благоприятно действие върху всички органи и системи.