Имунологичните промени, наблюдавани при интензивни физически усилия с голяма продължителност, понякога са с тенденция към хуморален имунен отговор с алергичен профил и понижаване на клетъчния имунен отговор. Последният играе важна роля в защитата срещу вирусни инфекции и това би могло да обясни до някъде увеличената честота на инфекциите при спортистите.


Друга неочаквана реакция на спортът може да е бронхоспазъмът, който се оказва разпространен сред елитните спортисти.


Бронхоспазъм, предизвикан от усилие от упражнениеТова състояние е честа патология при спортуващите, но рядко диагностицирана. Изчислява се, че около 15 % от общата популация е засегната от индуцирания отт упражнение бронхоспазъм. Сред хората, засегнати от хронична астма, 90 % имат симптоми на такъв бронхоспазъм, предизвикан от физическо усилие, а сред тези с алергичен ринит – 40 %. Въпреки всичко между 5 и 10 % от пациентите с такъв бронхоспазъм нямат алергично или респираторно заболяване.


Какво представлява индуцираният от усилие бронхоспазъм? При това състояние настъпва преходен спазъм на малките бронхи вследствие на усиленото дишане при физическа активност. Съществуват две основни теории, които обясняват патогенезата на този бронхоспазъм.

 

Хиперосмоларната теория гласи, че в началото има хипервентилация на дихателните пътища, което довежда до тяхната дехидратация, а тя се последва от уплътняване на мукуса и освобождаване на медиатори, които впоследствие водят и до спазми на бронхите. Според Термалната теория по време на упражнението загряването на дихателните пътища води до дилатация (разширение) на малките кръвоносни съдове в тях. Такава вазодилатация води до излив на течности в просвета и отключване на бронхоконстрикторни фактори.


И така, подлежащите механизми на индуцирания от упражнения бронхоспазъм, се различават от тези на хроничната астма – хроничното възпаление на дихателните пътища, характерно за нея, не се разглежда като част от патогенетичните основи на бронхоспазма, причинен от физическо усилие.

 

Какви са симптомите и проявите на състоянието? Типичните симптоми могат да включват кашлица, задух (диспнея), усещане за натиск в гръдния кош, но не са изключени и нетипични симптоми като: стомашни болки, главоболие, усещане за обща умора, мускулни крампи, болки зад гръдната кост и общо понижение на спортното представяне.

 

Разграничени са 3 стадия:

 

  • Ранна фаза – тя е тази на бронхоспазъма, започва 5 до 10 минути след началото на физическото усилие и продължава между 30 и 60 минути;
  • Рефрактерна фаза – тя се наблюдава сред 40 до 50 % от случаите и се характеризира с изчезване на бронхоспазма. Тя продължава между 30 минути и 4 часа и спортистите често се възползват от нея, за да участват в състезания;
  • Късната фаза не е задължителна и съответства на по-слабо повтаряне на бронхоспазма, появява се 4 до 16 часа след началото и изчезва до 24 часа. 


Поставяне на диагноза


Извън епизода човекът няма симптоми, които да бъдат обективно регистрирани. Диагнозата е въз основа на спирометрия (изследване на дебита на издишания въздух) преди и незабавно след физическо усилие с необходимата продължителност. Намаляване на резултата с 15 и повече % са необходими за диагнозата. Потвърждение се получава с възстановяване на началните добри стойности след инхалация на бета-антагонист, медикамент, противодействащ на бронхоспазъма.


Лечение 


Спортовете с усилие и повишена вентилация или практикуваните в сух и студен климат са по-рискови за отключване на бронхоспазъм. Плуването поради неговата влажна и топла среда е особено препоръчително за всички пациенти с астма. Въпреки това при професионалните плувци има повишена честота на астма. За това препоръчителни са спортове с кратка активност и периоди на почивка (тенис, гимнастика и спринтиране).


Ако промените в спортните навици не са достатъчни, се налага медикаментозно лечение. Препоръчват се Бета-2 агонисти с кратко действие, прилагани като инхалации 15 до 30 минути преди упражнението. Ако то се окаже недостатъчно, се прибягва и до стабилизатори на мастоцитите. 
 

Библиография:

Canadian Lung Association. Asthma and exercise.

Exercise-induced asthma : Diagnosis and treatment for the recreational or elite athlete.Med Sci Sports Exerc 1999