Николай Петров е завършил Медицинска рехабилитация и ерготерапия към Софийски университет. Сертифициран терапевт е от Международната Боуен асоциация.
Преминал е през редица специализирани курсове по признати техники: “миофасциално манипулиране” , “мануални техники за гръбначен стълб”, “hormone release and TMJ (O’ Lab)”.От 2015 г. прилага успешно Боуен терапия и лечебен масаж за подобряване състоянието на пациенти с различни заболявания.

Член е на Българската асоциация по Боуен терапия.


 

Какво ще научите в тази статия?

 1. Какво представлява Боуен терапията?
 2. Каква е тайната за ефективността и популярността на Боуен терапията?
 3. Какви състояния повлиява и за кого е подходяща?
 4. Колко струва една процедура?
 5. Случаи от практиката
 6. Как да запазите час? Приемно време

***

 

1. Какво представлява Боуен терапията?

Боуен терапията носи името на създателя си - Том Боуен, който я разработва през 50-те години на ХХ век в Австралия.
Тя представлява холистичен метод на терапията, който все по-широко се предпочита от пациентите в днешно време заради бързото ѝ и ефикасно действие.
Терапията включва специфични нежни движения върху сухожилия, мускули, нерви и фасциални структури.
Работи се изцяло върху фасцията. По този начин терапевтът изпраща сигнали към нервната система.
Проучванията за тази тъкан разкриват все по-важната ѝ роля в организма.
Цели се да се въздейства върху парасимпатиковия нервен дял, отговарящ за спокойствието, релакса и баланса.
Всяко Боуен движение е много специфично и няма еквивалент. То създава така наречените “солитон вълни”, които обичайно траят 2-3 минути. Това стимулира определени оздравителни процеси в тялото.


2. Каква е тайната за ефективността и популярността на Боуен терапията?

Тайната се крие в същността на терапията – въздейства се върху фасцията. Фасцията е тъканта, върху която терапевта съсредоточава усилията си през цялото време на сеанса.

Това е специфична съединителна тъкан, която събира отделните структури в организма ни. Тя покрива всяка една клетка, нерв, мускул, сухожилие, кръвоносен съд, кост и орган. Общата ѝ площ е равна на приблизително 3 кв. км, което показва важността ѝ за нашето тяло.
Фасцията е в непосредствен контакт с голяма част от нервната система, върху чиито рецептори, основно се въздейства при Боуен терапията. Това позволява да се да създаде лечебен ефект и се повлияе върху здравословното състояние при множество различни проблеми.
Терапевтичният ефект се постига като се активира онази част от тялото, която отговаря за спокойствието, релакса и възстановяването, а именно - парасимпатиковата нервна система (или парасимпатикуса).
Ежедневието ни днес е свързано с постоянна активност, напрежение и натрупване на стрес, което натоварва нервната система и конкретно симпатикуса.

 

Важно!
Трябва да знаем, че тялото ни не може да се възстановява и лекува, когато е стресирано и напрегнато!


3. Какви състояния повлиява и за кого е подходяща?

Боуен терапията има положителен терапевтичен ефект при изключително много заболявания. Те могат да се разгледат в 5 основни групи.

 

 •     Боуен при ставни болки

Тук се включват дископатии, плексити, дискови хернии, остеофити (шипове), артрозни изменения, проблеми с колене, рамене и др. 
При този тип оплаквания основната работа на терапевта е върху мускулите и сухожилията, защото оплакванията, които се изпитват, са вследствие на неправилното им функциониране.

 

 •   Боуен при хормонални нарушения

Подходяща е при всички заболявания, свързани с обмяната на вещества: нарушен синтез на щитовидни хормони, нарушени функции на панкреаса, проблеми с хипофизата, както и на органите на репродуктивната система и половата функция и др.
При сеансите работата на терапевта е фокусирана върху лимфната система, тъй като тя е основен регулатор на жлезите с вътрешна секреция.

 

 •     Боуен при стрес

Боуен терапията е благоприятна за всички хора, които страдат от прекалена тревожност, стрес, преумора, разстроени са или са емоционално нестабилни.
По време на сеансите Боуен терапевтът въздейства върху парасимпатиковата нервна система, която при такъв тип пациенти е значително потисната.

 

 •     Боуен при спортни травми

Показана е при всички активно спортуващи и често срещащите се оплаквания при тях, като крампи, разтежения, навяхвания, претоварване, травми.
Целесъобразно е да се работи в максимално кратък срок след инцидента. Терапията включва силови движения върху ключови лигаменти за максимално бързо възвръщане на баланса на наранената зона.

 

 •     Боуен при бебета

Не се учудвайте! Боуен терапията има доказал се благоприятен ефект при някои състояния, характерни за пеленачетата. Това са колики, запек, запушени слъзни канали, кривогледство и др.
Сертифицираният терапевт въздейства върху конкретни нервни сплетения, т. нар. “плексуси”. Обикновено ефектът настъпва изключително бързо, тъй като нервната система на бебетата е силно реактивна, което прави Боуен терапията особено ефикасна.

Боуен терапията е подходяща за хора на всякаква възраст. Няма противопоказания, тъй като върху тялото се въздейства много фино и премерено.

 

Повече за методиката на Николай Петров - Боуен терапия

 

4. Колко струва една процедура?

Обикновено цените варират в диапазона от 30 до 50 лв. за една процедура.

 

Можете да разгледате повече за цените тук: Боуен терапия цена

 

5. Случаи от практиката

Споделя Николай Петров:


Случай 1, мъж на 49 години


Пациентът дойде с много силни болки в кръста и краката, които стигаха до върха на пръстите. В епикризата от ядрено магнитния резонанс беше записано, че има сколиоза в поясния отдел, множество протрузии от L2 до S1, като на два от прешлените имаше хернии, както и остеофитозни изменения по телата на прешлените. Спомена, че от година е само на инжекционно лечение, защото другите форми на медикаментите не му помагат. Реши да пробва Боуен терапия, преди да се консултира за операция.
 

Боуен лечение
При първия сеанс изцяло се фокусирах върху страничната линия мускули, защото при него бяха очевидно слаби и предизвикваха оплакванията в кръста. Четири дни по-късно ми се обади, че за пръв път от година и половина не си е слагал инжекция за успокояване на болката. Спомена, че има болка, но тя е значително по-лека и притъпена и го няма това силно дразнене и дискомфорт.
На втория сеанс повторихме, това което направих през първия, за да затвърдим ефекта, като допълних терапията по мускулите на гръбначния стълб.
При следващото му посещение след 7 дни, спомена, че болката почти я няма, единствено, което е останало е изтръпването по крака, но то, по думите му, е намаляло с 50% спрямо първия сеанс. Това е така, защото при възпаление, на нерва му е нужно най-много време за възстановяване, спрямо всички други структури в тялото.
След това пациентът направи още 3-4 сеанса и до операция не се стигна. В момента той идва профилактично при мен веднъж в месеца.

 

Случай 2, пациентка на 36 години


Пациентката дойде при мен с аденом на хипофизата, който е установен при скенер. Аденомът е с големина от 0,6 мм. Спомена, че е имала разстройство на зрението, като през последните няколко месеца е виждала цветни петна. Освен това сподели, че има силни болки по гръбначния стълб, китките, лактите, коленете.

 

Боуен лечение
Предвид нейната диагноза и оплакванията, които имаше, реших основно да фокусирам работата си по гръбначния стълб и главата. Интересното при нея беше, че още след първия сеанс спомена, че очилата, които носи вече не са за нея и изпитва голям дискомфорт, когато ги носи. След втория сеанс сподели, че болките в гърба значително са спаднали и се похвали, че за пръв път от няколко години спи, без да се събуди. Когато направихме трети сеанс, тя изрази, че се чувства страхотно и я посъветвах да си пусне контролни изследвания, за да проследим нейния напредък. В момента с пациентката се виждаме, когато тя прецени, че има нужда от терапия или се чувства зле. Състоянието ѝ е значително подобрено и тя видимо се чувства по-добре.


6. Как да запазите час? Приемно време

Николай Петров е член на Българската асоциация по Боуен терапия - www.bowen.bg

 

Приема след предварително запазен час.

 

Можете да запазите час на www.nimass.bg

 

Приемно време:

Понеделник – Петък: 09:00 - 18:00 ч.
Събота: 10:00 – 17:00 ч.