Коленните стави са едни от най-натоварваните стави в човешкото тяло. Това натоварване съответно често става причина и за повишен травматизъм. 69% от населението в световен мащаб страда или е имало поне един епизод на болка в коляното едностранно или двустранно. Освен в резултат на спортни травми обаче, болки в колената могат да бъдат следствие на наднормено тегло, лошо разпределение на теглото на тялото, поради плоскостъпие, както и при ревматоиден артрит.


Болката в коляното е по-често срещана с напредване на възрастта, както и при лица с наднормено тегло, поради по-голямото напрежение върху ставата. Болките могат да доведат до невъзможност за спортуване, както и извършване на ежедневни дейности като вървене и качване на стълби.


Коленните травми са често срещани, особено при спортисти, които нерядко получават разкъсвания на връзковия апарат. Позната е диагнозата "коляно на бегач" и представлява състояние, което може да засегне всеки, който извършва чести сгъвания на коляното, примерно при тичане, вървене, скачане или колоездене. Симптомите са най-често болка около капачката на коляното и може да се дължи на претоварване, травма, както и аномалии в костите на крака или стъпалото, слаби мускули.При проблеми в тазобедрената става или стъпалото, поради които походката се изменя, това може да наруши разпределението на натоварването в колената и да доведе до износване на хрущяла, с последващи артрозни промени.


Наранявания на връзките или скъсване на менискуса (хрущялът, който играе ролята на амортисьор за ставата и я стабилизира) могат да предизвикат болка отстрани на коляното. Болка отпред на коляното може да се получи поради бурсит или проблеми с хрущялите. Остеоартритът може да доведе до болка в задната част на коляното.


Най-честите изкълчвания в тази област са тези на капачката. Изкълчване на коляното се среща изключително рядко и е необходима високоенергийна травма за да се получи.


При изкълчвания на капачката в повечето случаи е необходимо използването на ортеза, която обездвижва коляното, за да се даде време за зарастване на тъканта.


Шините за коляно се употребяват при тежка нестабилност или дегенеративни промени в колянната става, свързани с пареза на стъпалото (остър полиомиелит, например). Освен това необходимостта от обездвижване и рехабилитация на пациенти след обширна операция на коляното за вътреставни фрактури, реконструкция на коленните връзки, както и при пациенти с пареза на крака или целия долен крайник също налага поставянето ѝ.